Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ADR tanfolyam Tatán

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 15. 15:16

A veszélyes áruk szállításának kockázatát sokan hajlamosak alábecsülni, pedig nincs olyan áru, amely az élő anyagra és a környezetre nézve minden tekintetben teljesen veszélytelen lenne.

Minden ismeretlen, nem tisztázott eredetű vagy egyértelműen nem azonosítható veszélyes árut erősen mérgezőnek és tűz-és robbanásveszélyesnek kell tekinteni mindaddig, amíg az arra illetékes szakértő nem azonosítja.

Egyebek mellett ez is elhangzott a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál rendezett, a veszélyes anyagok közúti szállításának

szabályairól tartott tanfolyamon. Az ADR, vagyis a veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodást 1957-ben kötötték meg Genfben, az egyezményhez Magyarország 1979-ben csatlakozott.

A november 23-ig tartó ADR tanfolyamon huszonegy, „C" kategóriás jogosítvánnyal rendelkező tatai katona vesz részt. Akiktől – mint azt Szabó Csaba őrnagy, a dandár kiképzési főtisztje, a tanfolyam egyik előadója vezetője elmondta – minden foglalkozáson maximális felkészültséget és odafigyelést várnak el, hiszen ha elvégzik ezt a kurzust akkor egy olyan civil szakmát kapnak a kezükbe, amit az Európai Unióban is bárhol elfogadnak. A tanfolyamot követő vizsgát november 30-án, Győrben rendezik meg.