Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afgán egyenruhások lelőttek két NATO-katonát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 14. 10:18

Afgán rendőri egyenruhát viselő támadók lelőttek két brit NATO-katonát május 12-én, szombaton a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A közép-ázsiai országban állomásozó, NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) tájékoztatása szerint álruhás lázadók követték el a gyilkosságot. Az egyik támadót megölték, a másik után még kutatnak.

Hilmend tartományi rendőrségének szóvivője viszont azt állítja, hogy két afgán rendőr nyitott tüzet a NATO-katonákra, s egy harmadik rendőr lőtte agyon az egyik támadót, a másikat pedig megsebesítette. A sebesült elmenekült. A szóvivő úgy tudja, hogy a két rendőr a keleti Nangarhar tartományból származik, s már egy éve dolgozik rendőrként.

Az előző hasonló eset pénteken történt: egy afgán katonai egyenruhát viselő férfi lelőtt egy amerikai katonát Afganisztán keleti részén.

Idén már huszonegy alkalommal fordult elő, hogy afgán katonai vagy rendőregyenruhás merénylők NATO-katonákat öltek meg. A merényleteket feltehetően a hadsereg és rendőrség soraiba beszivárgó felkelők, illetve tálibok követték el.

Egyes elemzők szerint ezekkel a merényletekkel a külföldi katonák elleni hadviselési módszereiket bővítették ki az afgán felkelők, az öngyilkos és az útbombás támadások mellett.

Az ISAF szerint azonban személyes konfliktusok vagy ideológiai ellentétek is vezethettek merényletekhez.

Mindenesetre ezek a merényletek meglehetősen bizalomrombolóak az ISAF és az afgán hadsereg katonái között. A nemzetközi haderő legkésőbb 2014 végéig kivonul Afganisztánból, addig azonban át kell adnia a biztonsági feladatok ellátását az ázsiai ország fegyveres erőinek, amelyek kiképzését is jórészt az ISAF végzi.