Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tábori kihelyezések

Szöveg: Hodoniczki Mátyás százados |  2012. május 14. 9:15

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében szolgálatot teljesítő 62. Lövészzászlóalj katonái a – CREVAL-ellenőrzésre készülve − folyamatos felkészülésen vesznek részt. A zászlóalj alegységei a közelmúltban raj-összekovácsolást és rajellenőrző-felmérő foglalkozásokat végeztek a Dóc-Sándorfalva térségében található gyakorlótéren.

A kihelyezés során a célok között szerepelt a rajszinten már elsajátított eljárások elmélyítése – nappal és éjszaka egyaránt –, raj-éleslőgyakorlatok végrehajtása különböző szituációkban, valamint olyan típusú, egymásra épülő feladatok teljesítése, amely a kisalegység-parancsnokok folyamatos munkájára épít.

A kiképzés során a lövészszázadok három napot töltöttek a gyakorlótéren, miközben a logisztikai és a törzsszázad biztosítási feladatokat látott el. A gyakorlat lebonyolításában, a századok közötti koordinációban, valamint az alárendelt csapatok helyzetének folyamatos követésében nagy szerepet kapott a zászlóaljtörzs által üzemeltetett TOC (Tactical Operations Centre), vagyis a műveleti központ).

Az összekovácsolás alatt a lövészszázadok elmélyíthették tudásukat a menet-, menetbiztosítás, valamint a körletfoglalás és a körlettevékenységek során. Tájékozódási menetet végeztek egy éjszakai gyakorlat keretében és teljesítették a 20 kilométeres menetgyakorlatot is.

Kihasználva a rendelkezésre álló paintball-lehetőségeket − alájátszók és döntnökök segítségével − különböző szituációkban próbálhatták ki magukat a rajparancsnokok. Közben felmérték tudásukat rajtaütésben és annak elhárításában, harcfelderítő járőrben, támadásban-védelemben, valamint körlettevékenység során is.

 Fotó: Búz Csaba hadnagy