Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: helyreállt a rend a pénteki incidenst követően

Szöveg: kormany.hu |  2012. február 25. 11:10

A helyi biztonsági erők, valamint a magyar katonák felkészültségének köszönhetően személyi sérülés nem történt akkor, amikor a magyar parancsnokság alatt álló tábor előtt az afganisztáni Baghlan tartományban tüntetés történt február 24-én. A nap végére helyreállt a rend a tábor falain kívül, s a szükséges rendszabályok megtartása mellett a tábor falain belül is. Helyzetjelentés Afganisztánból.

1595931992
Nem csillapodnak a kedélyek Afganisztán szerte a február 21-én a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetés miatt. Annak ellenére sem, hogy John R. Allen tábornok, a NATO-erők parancsnoka hivatalosan is elnézést kért és nem szándékos cselekedetnek minősítette az esetet. Elrendelte egyúttal a katonák kulturális ismereteinek bővítését, amely kiterjed a különböző vallási iratok felismerésére és megfelelő kezelésére.

A tüntetések először csak Kabul és Bagram környékére korlátozódtak, később szinte az egész országra kiterjedtek. Elérték az északi régiót is, többek között a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) felelősségi területét, Baghlan tartományt.

A magyar kontingens vezetése február 23-án megkezdte az egyeztetést a tartományban lévő civil szervezetek esetleges evakuálásáról. A hadműveleti területért felelős katonai alakulatnak kötelessége gondoskodni ugyanis – veszélyhelyzet esetén – a civil szervezetek nemzetközi személyzetéről. Egyeztetett továbbá a kialakult helyzet miatt – a helyi tartományi rendőrfőnök távollétében – annak helyettesével, valamint a tartományi tanács vezetőjével a lehetséges együttműködésről. Ezzel egy időben a tartomány második legnagyobb városában, Baghlan Markeziben kisebb demonstrációk alakultak ki, amelyek a nap későbbi részében erőszakossá váltak és egy halálos áldozatot követeltek. A tömeget végül az afgán biztonsági erők határozott fellépésének köszönhetően sikerült megfékezni.

1595931993
Február 24-én – a reggeli információk szerint – Pol-e Khumri városban a délutáni órákban – a déli imát követően – nagyszámú tüntető tömegre lehetett számítani. Az MH PRT parancsnoka felvette a kapcsolatot az United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) – ENSZ afganisztáni támogató missziója nemzetközi személyzetével, akik elfogadták a segítséget és bejöttek a biztonságot nyújtó magyar táborba. A többi nemzetközi szervezet az események fokozódásának függvényében mérlegelte a helyzetet, de nem vette igénybe a kontingens felajánlott segítségnyújtását. A városban néhány vallási vezető – hangosbemondókon keresztül hallható – agitáló beszéde volt hallható. A déli imát követően a kellően fellázított tömeg elindult a már üres UNAMA-székházhoz. Ezt követően tovább folytatták útjukat a Camp Pannoniához.

Eközben a helyi biztonsági szervek jelentős erővel megérkeztek a tábor főbejáratához, amelyet azonnal lezártak az amerikai ellenes jelszavakat kiabáló tömeg elől. A főleg fiatalkorúakból álló feldühödött, mintegy ezerfős csoport botokkal fenyegetőzött és köveket hajigált a magyar tábor, illetve a helyi biztonsági szervek felé. A kiszorítás és manőver során egy helyi életét vesztette és legalább kilencen megsérültek. Az oszlatás és a rend helyreállítása több órát vett igénybe.

Az incidens kezdetekor az MH PRT parancsnoka elrendelte az ilyenkor szükséges biztonsági rendszabályok azonnali bevezetését. A helyi biztonsági erők, valamint a magyar katonák felkészültségének köszönhetően személyi sérülés nem történt. A kőzápor miatt minimális anyagi kár keletkezett. Bár a nap eseményei igen erőt próbálóak voltak, a nap végére helyreállt a rend a tábor falain kívül, s a szükséges rendszabályok megtartása mellett a tábor falain belül is.

(HM Sajtóiroda, MH PRT)