Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba indulnak a mentorok

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. május 24. 14:25

Ünnepélyes keretek között búcsúztatták el május 24-én, kedden, Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon (MH ÖHP) az MH ISAF CSS Logisztikai Iskola, Magyar Mentor Csoport harmadik váltásának állományát. A féléves afganisztáni külszolgálatba induló katonáktól Huszár János dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke köszönt el.

1595919080
Mint arról már korábban hírt adtunk, a Logisztikai Mentor Csoport
állománya Afganisztánban előreláthatólag mintegy 700-1000 afgán katona
kiképzését végző zászlóalj logisztikai kiképző tisztjeinek,
tiszthelyetteseinek mentorálását fogja végezni.

Huszár dandártábornok búcsúbeszédében elmondta: a csoport tagjai január közepe óta intenzíven készültek szolgálatukra, amelyet a megszerzett ismeretek birtokában kezdhetnek meg. Kiemelte: az afganisztáni misszió sikeressége több tényezőtől függ.

Az egyik lényeges elem az, hogy az afgán haderő idővel önállóan is el tudja látni alkotmányos feladatait, és biztos támasza legyen az új afgán társadalomnak – ebben segítenek a most külszolgálatra induló katonák is.

Az MH ÖHP parancsnok-helyettese kiemelte: a mentor csoport 2010 áprilisától dolgozik a német vezetésű, több nemzeti mentor csoport részeként.

„Kérem önöket, hogy nagyon vigyázzanak magukra és egymásra, ahogyan azt tették a felkészülésen is. A jó felkészülés a legbiztosabb háttér, és így biztos támaszai lehetnek társaiknak. Az a katona, aki fizikailag, lelkileg és szakmailag is felkészült, biztonságot jelent önmaga és társai számára minden szituációban. Tartsák szem előtt, hogy a feladat sikeres megoldásában nem az egyén a fontos, hanem a cél! Használják ki a misszió adta tanulási lehetőségeket, mert nagyon hasznos tapasztalatokra tehetnek szert" – hangsúlyozta a szárazföldi haderőnem főnöke.

Fotó: A szerző felvételei