Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánba készülnek

Szöveg: Gillányi Zoltán szds.<br /> |  2010. június 25. 9:25

Június 14-én Szolnokon megkezdődött az afganisztáni hadszíntéren augusztus-szeptember hónapban váltásra kerülő személyi állomány célfelkészítése. A most kiképzésre kerülő 105 katona Kabul Nemzetközi Repülőtér, az MH Afganisztáni Logisztikai Szakképző Csoport, valamint az Afganisztán Északi Régió Parancsnokság állományában szolgál majd.

A kabuli repülőtér Afganisztán legfontosabb légikikötője, melynek üzemeltetését – vezető nemzetként- immáron második alkalommal fogják magyar katonák ellátni. Korábban 2008 októberétől Varga Csaba ezredes, az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese látta el a KAIA parancsnoki beosztást, aki a fél éves megbízatást követően jelentős nemzetközi elismerést és diplomáciai sikereket könyvelhetett el a Magyar Honvédség és a Magyar Köztársaság számára.
Napjainkban az afganisztáni nemzeti haderő mentorálasa, képzése szerves részét képezi az ISAF kötelékében szolgáló magyar katonák által ellátott feladatoknak, hiszen az OMLT (Operational Mentoring és Liaison Team) és AMT (Air Mentoring Team) mellett 2010 májusától már az afgán logisztikai iskola oktatói között is megtalálhatók magyar szakemberek.

1595903729
 

A kéthetes felkészítés során az állomány megismerkedik a missziók helyszíneivel és feladataival, a biztonsági helyzettel és szabályokkal, valamint különböző lőgyakorlatokat kell végrehajtania. Ez alatt az idő alatt kapják meg a misszió ellátásához szükséges alapismereteket, amely a későbbiek során szakirányú felkészítéssel fog kiegészülni.
A kiképzők munkáját nagymértékben könnyíti, hogy a felkészülők között alig akad olyan katona, aki ne járt volna már meg egy vagy több missziót. A meglévő tapasztalatok ellenére nagy kihívásokkal szembesülnek, hiszen újra bizonyítaniuk kell, hogy a majdani felelősségük alá tartozó beosztásokat , rendszereket kiemelkedő szinten tudják működtetni. Sem a NATO sem az ISAF részéről nem véletlen, hogy ilyen nagyszámú egyéni beosztást nyitott meg a Magyar Honvédség katonái számára, hiszen tudásban és szakmai tapasztalatban nem maradnak el a többi nemzet képviselőitől.

1595903729