Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban szolgálnak a billenőrotoros Osprey-k

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 12. 12:07

A USS Bataan (LHD 5) Wasp-osztályú helikopterhordozó és partra szállító fedélzetéről indultak útnak a 22. Expedíciós Tengerészgyalogos Egységének 263. Billenőrotoros századához tartozó 10 MV-22B Osprey, hogy az afganisztáni Camp Bastionba áttelepülve támogassák az Operation Enduring Freedom hadműveletet.

A repülőgépek ezentúl a 261. Billenőrotoros század részeként fognak szolgálatot teljesíteni.

A 22. Expedíciós Tengerészgyalogos Egység (MEU) volt a legelső külföldön szolgálatot teljesítő tengerészgyalogos egység, amely elsőként üzemeltetett billenőrotoros repülőgépeket. A 263. Billenőrotoros század 2008-ban csatlakozott a MEU-hoz és ez a század volt az első, amely kitelepült a repülőgépeivel Irakba 2007-ben.

Az MV-22B Osprey repülőgépek három hullámban települtek ki Afganisztánba, és a 940 km-es repülőutat megközelítőleg két óra alatt tették meg.

Az Osprey billenőrotoros repülőgépeket evakuálási feladatok végrehajtásában, a személyzet hajó fedélzetéről a partra történő szállítására használták és alkalmazták még logisztikai feladatok ellátására is Spanyolországban, Bahreinben és Afrikában. Ezeken túl, több mint egy hónapon keresztül ez a század biztosította a MEU partraszállási gyakorlatát Kuwaitban.

A felettébb sokoldalú feladat ellátására képes 22. MEU több mint 2200 fő tengerészgyalogosból és tengerészből tevődik össze. Az egységhez több részegység, ezred, zászlóalj és század tartozik.