Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni misszióra készülve

Szöveg: Demény Andrea hadnagy |  2012. július 4. 7:11

A tatai lövészdandár katonái az afganisztáni misszióra való felkészülésük során minden lehetőséget megragadnak arra, hogy életszerű szituációkkal készüljenek a műveleti területen várható helyzetekre. Így nem meglepő, hogy az elmúlt időszak egyik gyakorlatán a megszokott katonai alájátszók helyett civilek, mégpedig a Szomód településen élők „játszottak el” egy afgán közösséget.

A falu önkormányzatával és az óvoda vezetőjével történt előzetes egyeztetések után az afganisztáni misszióra készülő tatai katonák szimulált feladata a következő volt: egy járőrfeladat részeként, tizenhárom gépjárművel és a Humvee-k teljes személyzetével megjelentek az óvodában és a község fontosabb útkereszteződéseiben. 

1595938256
Az óvodába érkező katonák átvizsgálták az épületet, biztosították a területet. Persze munkájuk nem volt „zavarmentes", hiszen eközben a gyerekek kívülről-belülről megnézhették a járműveiket, beszélgettek a katonákkal és a magyar népmesékről szóló rajzokat készítettek számukra.

Mégpedig mindezt azért, hogy a katonák a valósághoz legjobban hasonlító körülmények között tapasztalhassák meg, milyen szituációk várhatnak rájuk Afganisztánban, amelyek során figyelniük kell a körülöttük zajló eseményeket és az embereket is. 

Persze a katonák konkrét feladattal érkeztek a községbe: egy fontos személyt kellett elkísérniük egy „átadási ceremóniára". A VIP-személy szerepét ezúttal Sipos Antal ezredes, a dandár törzsfőnöke játszotta el. A főtiszt boldog gyerekektől körülvéve ültetett el egy – a Szabad Levegő Közalapítvány által felajánlott – facsemetét, mintegy jelképezve egy afganisztáni projekt befejezését. Ezt követően pedig az óvoda is meglepetésben részesült: a Honvédszakszervezet közösségi játékokkal, labdával, homokozójátékokkal járult hozzá ahhoz, hogy a gyerekeknek igazán emlékezetes legyen ez a nap.

De nemcsak a szomódi gyerekek, hanem a felnőttek is közelről figyelhették meg az afganisztáni misszióra készülő katonák tevékenységét, akik az óvodai látogatást követően a művelődési ház mögötti játszótéren mutatták be, hogyan kell biztosítani egy rendezvény helyszínét és a védelmükre bízott VIP-személyt. A katonák és a lakosok gyűrűjében a dandár törzsfőnöke és Cellár József polgármester ragadott lapátot, hogy egy facsemetét elültetve erősítsék a település és az alakulat jó kapcsolatát. 

1595938256
 
1595938257
 

 
 Fotó: A szerző felvételei