Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggódnak Észak-Korea miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. december 7. 18:41

Az Egyesült Államokat, Dél-Koreát és Japánt egyaránt mélységesen aggasztják Észak-Korea provokatív támadásai – állapították meg a három ország külügyminiszterei hétfői washingtoni találkozójukon.

„Elkötelezettek vagyunk a partnereink iránt és elkötelezettek vagyunk az
iránt is, hogy fenntartsuk a békét és a stabilitást Északkelet-Ázsiában
és a Koreai-félszigeten" – jelentette ki Hillary Clinton.

A megbeszélés után, amelyre Hillary Clinton hívta meg ázsiai kollégáit, Maehara Szeidzsi japán és Kim Szung Hvan dél-koreai külügyminiszter is azt mondta: tárgyalni kívánnak arról, hogy Észak-Korea kérdésében miként lehetne javítani az együttműködést mind Kínával, mind Oroszországgal.

A dél-koreai és a japán külügyminiszter – amerikai kollégájukhoz hasonlóan – hangsúlyozták, hogy kulcsfontosságú Kína és Oroszország bevonása a rendezésbe. Ugyanakkor sem Peking, sem Moszkva képviselője nem kapott meghívást, hogy csatlakozzon a washingtoni háromoldalú tárgyalásokhoz.

A tanácskozást megelőzően a The Washington Post hétfőn azt állította, hogy a Kína által bátorított észak-koreai magatartás miatt Washington újraértelmezi a Szöulhoz és Tokióhoz fűződő kapcsolatait és egy potenciálisan Peking-ellenes blokkot hoz létre, amit amerikai tisztségviselők szerint „nem akar" megtenni, de „szüksége lehet rá".

A lap emlékeztetett rá, hogy Dél-Korea a héten megfigyelőként csatlakozott egy amerikai-japán haditengerészeti gyakorlathoz, ami azért is jelentős fejlemény, mert a koreaiak mindig is ódzkodtak a közeledéstől azóta, hogy a második világháborúban országuk a keleti szomszéd megszállása alá került.

Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke helyi idő szerint hétfő este Dél-Koreába utazik, hogy ismételten Washington támogatásáról biztosítsa Szöult a november 23-i észak-koreai tüzérségi támadás nyomán.

Barack Obama amerikai elnök vasárnap este telefonon beszélt kínai kollégájával, Hu Csin-taóval a Koreai-félszigeten kialakult feszültség oldásának lehetőségeiről. A kínai elnök figyelmeztette Obamát, hogy az események „kicsúszhatnak az ellenőrzés alól". Hu ezzel a most elkezdődött dél-koreai haditengerészeti éleslövészeti gyakorlatra utalt.