Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ágyúgolyó a Dunánál, kézigránát a patakparton

Szöveg: Szűcs László |  2008. február 4. 11:27

Az ötödik héten, azaz január 28-a és február 3-a között tizenegy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek hat alkalommal soron kívül kellett intézkedniük, mivel ezekben az esetekben az előkerült világháborús szerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Még január 28-án, a Győr-Moson-Sopron megyei Gyönyűről érkezett a bejelentés, hogy a Duna-parton épülő gázerőmű munkálatai során egy világháborús bombát találtak. Az azonnal a helyszínre siető tűzszerész járőr azonban megállapította, hogy szerencsére nem veszélyes robbanószerkezet, hanem egy hatalmas vasgolyó került elő, amely valószínűsíthetően pár évszázaddal ezelőtti ágyúgolyó. A járőrparancsnok – Lakatos Sándor törzsőrmester – a vasgolyót további vizsgálat céljából a tűzszerészek laktanyájába szállította.

1595872838
A Fejér megyei Csákberényből január 31-én jelentették, hogy az öreghegyi településrészen, villanyoszlopásás közben géppuskalőszereket találtak. A Kelemen Ferenc törzsőrmester, járőrparancsok vezetésével kiérkező járőr a földben 172 darab 20 milliméteres repeszgránátot, illetve 69 darab 20 milliméteres páncélgránátot talált.

Február 2-án, a Komárom-Esztergom megyei Tatabányára kellett soron kívül kivonulnia a tűzszerészeknek. A városon keresztül folyó Galla-patak partján ugyanis kézigránátot találtak. Az úgynevezett hatásnövelő burokkal is felszerelt 42 mintájú támadó kézigránátot Strak Vince törzsőrmester a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.