Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahmadinezsád szerint Washington feszültséget akar kelteni

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 18. 17:11

Egy nappal azután, hogy az öböl menti országok elítélték Teherán beavatkozását belügyeikbe, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hétfőn azzal vádolta Washingtont, hogy feszültséget akar kelteni Irán és az arabok között. „Az Egyesült Államok azon igyekszik, hogy viszályt szítson a síiták és a szunniták között (…), de a tervük kudarcot fog vallani” – jelentette ki Ahmadinezsád a hadsereg napja alkalmából tartott díszszemlén, amelyen a felvonultatták az iráni fegyveres erők legmodernebb fegyvereit.

Az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) szunnita uralkodócsaládok által vezetett hat országa – Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Katar és Omán – vasárnap rijádi értekezletén nyilatkozatban ítélte el a síita többségű „Irán beavatkozását" belügyeikbe. A résztvevők egyúttal felhívással fordultak a nemzetközi közösséghez, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy vessenek véget az olyan, „nyilvánvaló iráni provokációknak", amilyenhez például a bahreini zavargások után folyamodott Teherán. A GCC elítélte a szaúdi diplomaták ellen Iránban elkövetett támadásokat is.

Ali Akbár Szalehi iráni külügyminiszter a hivatalos Irna hírügynökség pénteki jelentése szerint levélben kérte az ENSZ főtitkárától a Biztonsági Tanács beavatkozását „az iráni lakosság elleni gyilkosságok megfékezéséhez".

Hétfői beszédében Ahmadinezsád elnök azt állította, hogy „az Iráni Iszlám Köztársaság minden országnak barátja és a fejlődésüket akarja". Ezzel szemben „az Egyesült Államok cionistabarát vezetői a cionista rezsim (Izrael) megmentésén fáradoznak, de nem fognak sikerrel járni" – hangoztatta Ahmadinezsád, újfent hangoztatva, hogy a térség országai „új, az Egyesült Államok és a cionista rezsim uralmától megszabadított Közel-Keletet akarnak látni".

Az iráni fegyveres erők díszszemléjét, amelyen az elnök is beszélt, a fővárostól 40 kilométerre délre rendezték meg, az 1979-es iráni iszlám forradalom egykori vezetőjének, Ruhollah Khomeini ajatollahnak a mauzóleumánál. Az eseményen felvonultak az iráni hadiipar büszkeségei: köztük Nazeat típusú rakétákat, Fadzsr típusú légvédelmi rendszereket, Zulfakar harckocsikat, különféle rakétavető és tüzérségi ütegeket, valamint pilóta nélküli repülőgépeket.

Ezzel egyidejűleg a Perzsa-öböl partján fekvő Bandar-Abbászban az iráni hadiflotta hajói tartottak seregszemlét.