Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ahol nem a kor, hanem a súly számít

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. november 21. 17:25

Középiskolás, főiskolás csapatok részére a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége Honvédelmi Gokart versenyt rendezett a hétvégén. Az eseményen részt vett a Honvéd Dream Team két tagja, Bálint Zoltán és Borisz György is.

A budapesti Materiál Center alagsorában található Gokart pályán szombat reggel már 8 órakor nagy volt a nyüzsgés: a fiatal csapatok ekkor kezdték ugyanis a melegítést a Honvédelmi Gokart versenyre: a megmérettetésen összesen 16 csapat középiskolás, főiskolás, egyetemista diákjai ültek a volán mögé, de katonákból álló csapat is képviseltette magát.

„A HOSOSZ (Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége) célja, hogy a sport minden eszközével népszerűsítsük a sereget", mondja a versenyen Farkas László, a HOSOSZ elnöke.

„Elsősorban az egészséges életmódra, sportos életvitelre szeretnénk felhívni a figyelmet" – fűzi hozzá Beiszer Tibor alezredes – „Sokan jelentkeznek a honvédséghez, de többen bizonyulnak fizikailag alkalmatlannak. Akik egy ilyen gokart versenyre azonban eljönnek, szinte biztos, hogy bírják a megpróbáltatásokat."

Az időmérő edzés közben Párkányi Botond, a Vörösmarty Mihály Gimnázium diákja elárulta, azért jelentkezett a versenyre, mert nagyon szeret gokartozni, épp a 12. helyen tart, de reméli, előrébb is kerül a későbbiekben. Egy másik fiatal, Beiszer Tamás szintén jó helyen áll 10 óra magasságában.

„Szeretem a gokartot, ráadásul a Honvédség is érdekel, ezért is keltette fel a figyelmem a felhívás. A Zrínyin szeretnék továbbtanulni katonai vezető szakon, tehát szerintem ez jó promóció azoknak is, akik még esetleg nem ismerik a Magyar Honvédség kellőképpen", mondja a versenyző, aki hozzáteszi, a legjobb idején azért még van mit javítani.

1595893816
 

Miközben rövid szünetet tartanak a versenyzők, addig a pálya házigazdája, Oláh Gyárfás eligazítást tart a versenyzőknek. Elmondja, fokozottan figyeljenek a sárgán villogó fényekre (mely jelzi, ha valaki vagy valami van a pályán) valamint egymásra is.

„A gyorsak tiszteljék a lassúakat, a lassúak pedig engedjék el a gyorsabb versenyzőket" – hangzik az instrukció.

A délelőtti melegítés után aztán elkezdődnek a futamok: a versenyzők az időmérő verseny alapján juthatnak tovább – a legjobb köröket írók közül összesen 32 fiú és 8 lány versenyezhet a továbbiakban. A csapatokban ugyanis lányok is vannak – egy csoport 3 fiúból és egy lányból áll.

Csizmadia Csaba százados, a rendezvény főszervezője otthonosan mozog a Gokart pályán – érdeklődésemre elmondja, csapatában négyen vannak, mind katonák, közülük egy hölgy. Mint mondja, nem ismeretlen számára a terep, többször járt már itt. „Ebben a sportban nem a kor a fontos, hanem a súly. Én 103 kiló vagyok, és sajnos minden tizedik kiló 3-4 tized másodperccel lassítja az időt! Például a most éppen nyerésre álló középiskolás fiú 60 kiló, tehát előnyben van velem szemben – arról nem is beszélve, hogy nyilvánvalóan már majdnem gokart versenyzőnek minősül, olyan ügyes."

Az időmérők dél körül véget érnek,  a helyszínre pedig megérkezik Bálint Zoltán és Borisz György is, a Honvéd Dream Team tagjai. A továbbjutott 32 fiú és 8 lány eligazításán közben elhangzik, a versenyzők most hideg gumikkal fognak indulni, és kisorsolják, kinek melyik gokart autó jut. A nyolc perces megmérettetésen már körvonalazódik, ki fog végül a VIP versenyen Bálint Zoliékkal versenyezni: a versenyzők Csizmadia Csaba mellett Szegi József, Foglár László, Kertész Róbert lesznek, és beszáll Halmai Ottó főhadnagy is. Nem meglepő, e futamot is Varga Botond nyeri meg, ahogyan a Diamond futamot is, míg Bálint Zoli a hatodik helyen végez. „Egyszer kilökődtem, aztán a falba csapódtam. Érdekes sport a gokart, hihetetlen precizitást igényel" mondja Bálint Zoli, Borisz György pedig nevetve annyit tesz hozzá: „Azt hiszem, maradunk a terep ralinál."

Kora délelőtt a program véget ér, végezetül pedig a verseny nyertesei (így az első helyen Varga Botond), a különdíjasok, és a lányok versenyén első helyezést elérő Bérczi Réka is átveszik a díjakat, ajándékokat és serlegeket a Honvéd Dream Team tagjaitól.

1595893816
1595893816
1595893816
1595893817

Fotó: Galovtsik Gábor

Címkéksport