Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik nem hétköznapi adottságokkal születtek

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. május 9. 17:54

A szülők is jelen lehettek azon a bensőséges ünnepségen, melyet a Kanadában végrehajtásra kerülő repülőgép-vezető képzésre készülő fiatal pilótáknak rendeztek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A kanadai tréningre (NFTC) történő előválogatás zárásaként a képzés további fázisaira történő kiengedő repülését hajtotta végre öt repülő-hajózó hadnagy.

Csongrádi Balázs, Csonka Máté, Szabó Dániel, Orosz Ákos és Papp József Péter sikeresen teljesített a 45 órás repülőkiképzést, így egy fontos lépést tettek a vadász-repülőgép-, illetve helikoptervezető hivatás felé.

Bali Tamás őrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Repülőfelkészítési Osztály kiemelt kiképzése főtisztje tájékoztatta a hadnagyok hozzátartozóit az eddig megtett útról, a felkészülés állomásairól.

– A pilóták nem hétköznapi adottságokkal születtek, most már rendelkeznek azokkal a képességekkel, melyek alapján katonai repülőkké válhatnak – mondta a szülőknek, majd hozzátette: ahhoz hogy a kiképzésük ezen pontjáig eljussanak teljesíteniük kellett a katonai alapképzést, az ejtőernyős kiképzést, a repülő-műszaki és repülő-szakmai elméleti felkészítést és a repült JAK-52-es típusra történő földi felkészítést.
Mindezek szükségeltettek ahhoz, hogy a repülők magabiztosan és biztonságosan hajthassák végre a megszabott kiképzési feladatokat, a gyakorlati előválogató repülőkiképzést.

A fent említett tudásanyag elsajátítását követően kerülhettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kiképzőrepülő század JAK-52-es légcsavaros repülőgépeire.
A leendő katonai pilóták képzése alaprendeltetési feladata a kiképzőrepülő század állományának. Oktatóik a honvédség harcászati repülő, harci- és szállító helikopter egységei, alegységei részére biztosítanak utánpótlást. Oktatói tevékenységüket az MH ÖHP Repülőfelkészítési Osztály repülő-hajózóállományának szakmai felügyelete mellett hajtják végre.
A négy fázisból álló NFTC program első, magyarországi fázisa márciusban, az oktatóval tett első repüléssel kezdődött és most, májusban, a kiengedő repüléssel zárult. A szülők mellett kritikus oktatóik nyomon követték a repülést. Elégedettek voltak a nyújtott teljesítménnyel. A repülés folyamán alap műrepülő figurákat mutattak be: nagy bedöntésű fordulót, zuhanás-ugrást, leborítást, bukfencet, amerikai fordulót, harcfordulót, orsót.

1595876139

A program zárásaként a pilótajelölteket és hozzátartozóikat Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka üdvözölte. Sok sikeres leszállást, a további külföldi képzéshez pedig sikert kívánt. Megköszönte a repülőgép-oktatók és a műszaki állomány munkáját, majd ajándékokat adott át a pilótáknak. Az öt fiatal Tömböl László altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka nevében Nagy István alezredestől, az MH ÖHP Repülőfelkészítési Osztály vezetőjétől oklevelet vett át.

A program magyarországi szakasza sikeresen zárult, a négy tiszt május végén utazik a kanadai bázisra, a repülőgép-vezető program folytatására, teljesítésére.


Szöveg: Szurmay Zoltán
Fotó: Simon Zoltán