Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aláírták a börtönök átvételéről szóló megállapodást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 10. 20:29

Az Egyesült Államok fél év múlva átadja az afgán kormánynak az országban lévő legnagyobb amerikai börtönközpont ellenőrzését – erről március 9-én, pénteken írtak alá megállapodást amerikai és afgán katonai vezetők. Az okmányt Abdul Rahim Vardak védelmi miniszter és John Allen tábornok, a NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) parancsnoka látta el kézjegyével.

Az emlékeztetőben határidőt szabtak a bagrami amerikai támaszpont szomszédságában lévő parvani létesítményben őrzött mintegy háromezer fogoly átadására. Az amerikaiaknak azonban továbbra is bejárásuk lesz a létesítménybe, és joguk lesz rá, hogy megakadályozzák egyes rabok elengedését, ha úgy ítélik meg, hogy további fogva tartásuk szükséges.

Az afgán védelmi miniszter azt mondta, hogy hamarosan kinevezik azt az afgán parancsnokot, aki átveszi a börtönlétesítmény irányítását. Az átadást fél év múlva fejezik be.

A pénteken aláírt egyezséggel javultak az esélyei az afgán-amerikai hosszú távú, stratégiai partnerségről szóló

együttműködési megállapodás elfogadásának. Már egy éve folynak tárgyalások ez utóbbi dokumentumnak az elfogadásáról, amely meghatározza majd, hogy az amerikai erők milyen szerepet töltsenek be 2014 után, amikor a NATO átadja a biztonsági

felelősséget az afgán kormánynak.

John Allen amerikai tábornok azt mondta, a pénteki aláírás egy újabb példája a hatalomátadás területén elért haladásnak, illetve azoknak az amerikai erőfeszítéseknek, hogy Afganisztán soha többé ne legyen biztos menedéke a terroristáknak.