Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Albérlet helyett saját lakás

2008. január 9. 8:34

Az első lakáshoz jutók derűjével vette birtokába kétszobás harmadik emeleti otthonukat a múlt év végén Honti Gábor törzsőrmester és felesége, Tímea. A tiszthelyettes az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison teljesít szolgálatot. Itt hallott a Csapatok Érdekvédelmi Szövetsége (CSÉSZ) ajánlatáról.

– Mi választottuk ki a lakást, természetesen az ésszerűséget, a pénzügyi szempontokat figyelembe véve – tájékoztat a feleség. – Így emellett az ötvennyolc négyzetméteres lakás mellett döntöttünk, amely kényelmes lesz akkor is, ha később bővül a család.

A lakás szépen felújított, jó fekvésű, a közelben van a buszmegálló, ahonnan közvetlen járatok indulnak a helikopter bázisra.

Az ingatlan kiválasztása kétféle módon történhet. A lízincég ajánlatai közül vagy saját kiválasztás alapján. Itt az utóbbi történt.
Tián József nyugállományú ezredes, a Csapatok Érdekvédelmi Szövetsége (CSÉSZ) elnöke elmondta, hogy több éves munkával kidolgoztak egy lakásprogramot, mellyel végigjárták a jogi és a pénzügyi utakat. Nem hiába. Megszerezték az érintett tárcák irányítóinak támogatását. Ám a kivitelezés váratott magára – egészen decemberig.

A fiatal házaspár beköltözéséig.
A „nemlakás" költségei tetemesek. Országszerte számos buszjárat szállítja az ingázókat. Annak, aki mindig hajnalban kel és este érkezik haza, fölösleges bemutatni mit jelent vonaton, buszon zötykölődni. Már az úton fogy az ember energiája. Fizetnek útiköltség térítést, különélést, albérleti hozzájárulást. Ott pedig a főbérlő zsebébe kerül a több tízezer forint.
A bázison jelentős volt az ér

1595871564
deklődés a CSÉSZ lakáslízing javaslata után.

– Mivel igen egyszerűnek tűnt a megoldás, néhányan elbizonytalanodtak – mesélte Honti Gábor. – Ennyi lenne csak az egész? Túl szépen hangzott, hogy igaz legyen, de igaz, ezt a mi példánk is bizonyítja. Amit eddig albérletre fizettünk ki, azt lényegében kidobtuk. Ezt a pénzt mostantól a sajátunkra fordítjuk.

A vásárló, a piac racionális szereplője szétnéz a lehetőségek között. Így választja ki a számára legkedvezőbbet. Így tettek Hontiék is. Albérleti hozzájárulást korábban is kaptak, de örömmel fogadták a CSÉSZ által kínált lehetőséget. Az pedig különösen lényeges szempont volt, hogy nem kellett „beugrót" fizetni.

– Ennek köszönhetően vált elérhetővé számunkra a saját lakásba költözés. Feltétel volt, hogy legalább öt évig szolgáljak a honvédségnél, de ez azért sem okozott nehézséget, mert 2015-ig írtam alá szerződést. A lakáslízing részlete hetvenegy ezer forint lesz. Az albérleti illetve lízing díj hozzájárulás egy-két személy esetén, megyei jogú városban, mint Szolnok ötvenhatezer forint. Magyarán ez az, amit a honvédség áll. A maradék tizenöt ezret kell saját zsebből biztosítanunk. Nem kizárt, hogy a későbbiekben növekedjen a támogatás összege. Az is jó, hogy van lehetőség előtörlesztésre is.

– A katonák gyakran kényszerülnek költözésre, a családtól való távollétet vagy az ingázást nehezen viselik – hangsúlyozza Tián József. – Nagy az elvándorlás a pályáról, az utánképzés pedig óriási költséget jelent a honvédségnek. Elképzelésünk lényege, hogy azt a pénzt, amit a különböző lakhatási juttatásokra fizetett ki a honvédség, azt lakásépítésre, vásárlásra lehessen fordítani. A jogszabályi feltételek megteremtését követően májusban kötöttük a szerződést a lízingcéggel. Most végre eljutottunk oda, hogy az első beköltözők birtokba vehették új otthonukat.

(SZ.Z.)