Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédség 2008: felgyorsuló fejlesztések, repülőnap

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 9. 8:42

A Magyar Honvédség idei egyik fontos feladata a haditechnikai fejlesztések felgyorsítása – nyilatkozta kedden a honvédelmi miniszter, amikor az új év alkalmából köszöntötte a Budapestre akkreditált katonai attasékat. Dr. Szekeres Imre elmondta azt is: idén ismét megrendezik a kecskeméti repülőnapot.

A honvédelmi miniszter szerint, az idei év legfontosabb feladata a Magyar Honvédség haditechnikai fejlesztésének felgyorsítása. A rendezvényen Szekeres Imre hangsúlyozta: azzal, hogy tavaly lezárult a haderőreform, nem változatlanság, hanem fejlődés következik a Magyar Honvédségnél.

1595871565
Elsősorban a személyi védelmet biztosító fegyverzetet, illetve a hadsereg híradó- és informatikai rendszerét fejlesztik az idén, de beszereznek tűzszerész robotokat is.
A tűzszerész robotok például az Afganisztánban mozgó magyar járőrök munkáját segíthetik, azok segítségével robbanthatják fel például az út szélén talált bombákat a tűzszerészek.

Dr. Szekeres Imre emellett az idei feladatok közé sorolta, hogy a szervezeti átalakítás lezárultával stabilizálni kell az alakulatok összetételét és létszámát is. Ugyancsak fontos feladatnak nevezte a honvédség új képességeivel kapcsolatos tervezési munkákat, valamint a kiképzési teendőket is.
A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy már tesztelnek egy olyan felderítő robotrepülőgépet, amelyet az afganisztáni magyar újjáépítési csoport használhatna a jövőben. A tesztek során figyelembe veszik egyebek között az afganisztáni éghajlati és rádiófrekvenciás viszonyokat is.

A Budapestre akkreditált katonai attasék előtt mondott beszédében a honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a stabilitás elősegítésében a Balkánon és Afganisztánban is. Hangsúlyozta: a honvédelem legfontosabb ügyeiben nemzeti közmegegyezés van. A miniszter a rendezvényen kiemelte, hogy idén ősszel Budapesten rendezik a NATO informális védelmi miniszteri találkozóját, amely lebonyolításában a katonai attaséknak is szerepe van.

1595871565

A rendezvényen elhangzott: a magyar légierő 70 éves és a magyar honvédség 160 éves megalakulásának évfordulója alkalmából idén is megrendezik a kecskeméti nemzetközi repülőnapot.
Szekeres Imre elmondta, hogy a rendezvényt hagyományosan két évente szervezi meg a Magyar Honvédség, de az évfordulók alkalmából idén kivételt tesznek.
A tavaly augusztusi, kilencedik Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra egyébként minteg 120 ezren voltak kíváncsiak. A kétnapos programban 21 ország csaknem száz
repülőgépe szerepelt.