Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alfa-béta-gamma sugárszeletekkel ünnepeltek

Szöveg: zmne.hu/honvedelem.hu |  2009. január 9. 8:51

Húsz év után újra van vegyi labor a ZMNE Hungária körúti objektumában. Valaminek el kell múlni, hogy új jöjjön létre? Az Üllői úti telephely megszűnésével egy laboratórium az egy bázisra költözés áldozata lett. Ugyanakkor nagy ütemben folyt az új labor építése, kialakítása.

A berendezések beépítése, beszabályozása még néhány hónapot váratott magára. A kész állapothoz december 18-g várni kellett. A Vegyi-, és Katasztrófavédelmi Intézetnek hosszú ideig emlékezetes mard e jeles nap. Prof. dr. Szabó János rektor, dr. Nagy Kálmán ezredes kancellár és dr. Sipos Jenő ezredes dékán jelenlétében lett az piros-fehér-zöld szalag átvágva. A meghívott vendégek a tervező, kivitelező, berendező cégek képviselői, a volt tanszékvezetők, a létesítés helyi támogatói és az érdekelt katonai szervezetek vezetői, irányítói.

Az intézet oktatói, dolgozóinak részvétele magától érthető. Az ABV védelmi tanszékvezető és a laborvezető beszámoltak az építés mozzanatairól, valamint a jövőbeni felhasználás lehetőségeiről, kiemelve, hogy 2009. január 5-től oktatásra kész az objektum.

A rektor hozzászólásában hangsúlyozta, hogy jónak tartja az ipar képviselőinek azonnali bevonását az oktatás – kutatás – megvalósítás folyamatába, mivel ez szerves egységet alkot. Kedves színfoltja volt az ünnepségnek a vegyivédelmi torta felvágása, az „alfa-béta-gamma sugárszeletek" kínálása, amit a rektor magára vállalt.

A labor 410 négyzetméter alapterületen helyezkedik el, egy vegyi és egy radiológiai laborral, hozzátartozva irodák és egyéb kiszolgáló helységek. Alapvetően oktatási és kutatási célokra készült, de a szakkabinetek más hasznos tevékenységre is felhasználhatók. Több szak oktatási igényeit is kielégíti az új labor. A doktorandusz hallgatók tudományos igényeinek is megfelelő feltételek alakíthatók ki. A jó minőségben elkészült létesítmény remélhetőleg néhány évtizedig eredményesen szolgálja az egyetemi oktatását.

 

Címkékkatasztrófa