Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünetre szólított fel XVI. Benedek

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 9. 9:17

XVI. Benedek pápa tűzszünetre és a béketárgyalások felújítására szólította fel a feleket a Gázai övezetben. A Vatikánba akkreditált diplomaták előtt tartott csütörtöki beszédében a katolikus egyházfő hangsúlyozta: a fegyvernyugvás elengedhetetlen a helyi lakosság elfogadható életkörülményeinek helyreállításához.

A pápa egyúttal élesen elítélte az erőszak minden formáját, és leszögezte, hogy katonai műveletekkel nem lehet megoldást elérni. XVI. Benedek sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket a béketárgyalások újrakezdése érdekében.

“A béke eléréséhez globális megoldásokra van szükség a térségben, s ehhez figyelembe kell venni minden érintett igényeit és jogos érdekeit" – mondta az egyházfő. A pápa reményét fejezte ki, hogy a közelgő februári választásokon Izraelben olyan politikai vezetők aratnak majd győzelmet, akik képesek a megbékélésre a palesztinokkal. Renato Martino bíboros, aki előző nap egy koncentrációs táborhoz hasonlította a Gázai övezetet, hangsúlyozta, hogy nyilatkozata nem Izrael ellen irányult.

“A szavaimban nem volt semmi, amit Izrael-ellenesnek lehetne tekinteni" – idézte a Vatikán “igazságügyi miniszterét" a La Repubblica című római napilap csütörtöki számában.

CímkékjogNATO