Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Algériai hajót raboltak a kalózok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 4. 17:49

Feltételezett szomáliai kalózok 27 fős legénységével együtt elraboltak egy algériai hajót Omán közelében, az Indiai-óceánon – közölte hétfő este az Európai Unió kalózellenes haditengerészeti alakulata. A Tanzániába tartó, Blida nevű hajót Szalála ománi kikötővárostól 150 tengeri mérföldnyire délkeletre kerítették hatalmukba a rablók – tette hozzá az EUNAVFOR.

Az algériai külügyminisztérium megerősítette, hogy elrabolták a hajót. Algír értesülése szerint az eset szombaton történt, és a Blida – amely egy szaúdi tőkével létrehozott vegyes vállalat tulajdonában van – Kenyába tartott. Személyzete a kapitányon kívül 17 algériai, öt ukrán, két Fülöp-szigeteki, egy jordániai és egy indonéz tengerészből áll.

Egy meg nem nevezett külügyminisztériumi forrás azt mondta az el-Habar című lapnak nyilatkozva, hogy a hajó kiszabadításával kapcsolatban „minden lehetőség nyitott", és óva intette a kalózokat attól, hogy ártsanak a tengerészeknek. Egyelőre senki nem jelentkezett a jármű elrablójaként.

A szomáliai kalózok déli irányban már a Mozambiki-csatornáig is elmerészkedtek, két hajót akartak ott eltéríteni karácsonykor. Jelenleg legalább 28 zsákmányolt hajó van a birtokukban, fogságukban pedig 654 ember.