Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Őrségváltás Szentesen is

Szöveg: honvedelem.hu / delmagyar.hu |  2011. január 4. 16:16

Civilek helyett tartalékos katonák védik januártól a magyarországi laktanyákat. Szentesen több nyugállományú katonát hívtak vissza, de azok a civilek is maradhattak szolgálatban, akik vállalták, hogy esküt tesznek. Országszerte 57 katonai objektum bejáratát, így a szentesi és a hódmezővásárhelyi laktanya kapuját is önkéntes védelmi tartalékosok őrzik januártól.

A változás szembetűnő, hiszen a fekete overallos biztonsági őrök helyett katonaruhás önkéntesek fogadják az érkezőket, derekuknál gumibot és oldalfegyver, hajtókájukon pedig – beosztástól függően – egy, két vagy három csík díszeleg.

A szükséges létszám – amely a 24 óra szolgálat, 72 óra pihenő biztosításához kell – gyorsan összeállt Szentesen: a nyugállományba vonult katonák mellett azok jelentkezését is elfogadták, akik korábban civil biztonsági őrként dolgoztak a laktanyánál. Nekik kétnapos kiképzést tartottak, illetve, ha nem voltak katonák, esküt kellett tenniük.

Ezek a katonák igénybe vehetők más jellegű feladatok ellátására, például katasztrófahelyzetben is bevethetők. Az önkéntes tartalékos rendszerbe jelentkezők szerződést kötöttek a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.-vel és a honvédséggel is. A szerződések időtartama eltérő, a munkáltató és a munkavállaló megegyezésétől függ, de akár határozatlan idejű is lehet.