Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pokolgépes támadás Kabulban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 4. 15:13

Pokolgép robbant január 4-én reggel Kabul belvárosában. A detonációban egy rendőr meghalt, és hárman megsebesültek, köztük két rendőr. A robbanószerkezetet egy hídnál rejtették el, Kabul belvárosában, ahol több kormányzati épület található, közöttük a pénzügyminisztériumé, valamint a védelmi minisztériumé. Egyes hírügynökségi beszámolók szerint a pokolgépet egy tasakba téve helyezték el.

Más jelentés szerint egy 82 milliméteres ágyúlövedék robbant fel, amikor egy rendőr megpróbálta hatástalanítani. Mohammad Zahir kabuli rendőrparancsnok azt mondta: egyelőre nem világos, hogy egy olyan lövedékről van-e szó, amely még a háború idejéből maradt a helyszínen, vagy egy olyanról, amelyet a lázadók átalakítottak pokolgéppé, és elhelyeztek ott. Mindazonáltal a robbantás elkövetőjeként jelentkeztek a tálib lázadók.

Merényletek viszonylag ritkán fordulnak elő az afgán főváros központjában, a tavaly szeptemberi parlamenti választások előtt ugyanis megszigorították a biztonsági intézkedéseket. A legutóbbi súlyos támadásban – amely tavaly májusban volt – hat külföldi katona halt meg.

A NATO tavaly szenvedte el legnagyobb veszteségeit Afganisztánban a kilenc éve tartó háborúban: az AP amerikai hírügynökség közelmúltbeli összesítése szerint 2010-ben a nemzetközi erők 700 katonája vesztette életét.