Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Altisztek vizsgáztak Győrben

Szöveg: Vörös István főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. július 9. 7:19

2022 márciusában kilenc katona kezdte meg felkészülését a Magyar Honvédség Acélkocka Altisztképző Rendszerének légvédelmi rakéta és tüzér altiszti szakmai tanfolyamán. A négyhónapos képzés során légvédelmi szakismeretből, valamint szakharcászatból fejlesztették ismereteiket.

Acélkocka_Győr_ (24)

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szervezésében, a többhónapos fegyvernemi felkészítésen a résztvevők megismerték a légvédelmi rakétatüzérség harceljárásait, elsajátították a szakharcászat alapelveit és felkészítést kaptak a légvédelmi rakétarendszerek működéséből, alkalmazásából.

Az altisztjelöltek július 5-én írásban és szóban adtak számot tudásukról. A záróvizsgát Borbély Tibor őrnagy, a vizsgabizottság elnöke nyitotta meg. Az írásbeli feladatokra 90 perc állt rendelkezésre, míg szóbeli vizsgáik többrétűek voltak, szakmai és harcászati tételsorok közül kellett húzniuk az „acélkockáknak”.

A vizsgázókat Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka és Berek Zsolt főtörzszászlós, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Haderőnemi Szemlélőség vezénylőzászlósa is meglátogatta.

Acélkocka_Győr_ (21)

A gyakorlati vizsgáikon a MISTRAL közeli és a 2K12 KUB kis hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer elemeit tették „tűzkésszé” a katonák. A telepítési és alkalmazási feladatok mérését célzó mozzanatok bemutatása során különös hangsúlyt fektettek az ATLAS indítóállvány beüzemelésére, integrálására, célkövetésre, indítás imitálására, továbbá az MCP–SHORAR vezetési pont és lokátor tájolására, célfelderítésre, célkiválasztásra, célazonosításra és célkiadásra.

Könczöl Ferenc ezredes nemcsak hallgatója volt a feleleteknek, de szakmai kérdéseket is feltett, valamint iránymutatást is adott a végzős fiataloknak. Kiemelte a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program katonai szervezetet érintő főbb mérföldköveit, továbbá az új fegyverrendszerek érkezése kapcsán kifejtette a légvédelmi rakétatüzér altisztek nélkülözhetetlenségét.

A sikeres vizsgát tett „acélkockák” altisztté avatására július 16-án, Budapesten kerül sor.