Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ambiciózus, elhivatott fiatalokat keresnek

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. október 14. 11:36

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei fiataloknak is számos továbbtanulási és szolgálati lehetőséget kínál a Magyar Honvédség. A katonai életpályamodellt az idei tanévben is népszerűsíti a diákok körében az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központja, a Magyar Huszár Alapítvány, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda.

DSC_0509[1]

E három szervezet együttműködésének köszönhetően legutóbb a nyíregyházi Vasutas Művelődési Házban és Könyvtárban szerveztek interaktív programot a Vasvári Pál Gimnázium és a Zrínyi Ilona Gimnázium tanulóinak. A kulturális központ és a toborzó iroda pályaorientációs projektje elsősorban a továbbtanulás, pályaválasztás előtt álló fiataloknak szól; a nyolcadikosoknak és a középiskolásoknak is többféle lehetőséget vázolnak fel a jövőjükkel kapcsolatban. A vármegyei szervezetek célja, hogy minél több településre és intézményhez eljussanak, nagy figyelmet fordítva a hátrányos helyzetű gyermekekre, akiknek a Honvéd Kadét Program és a katonai szolgálatvállalás komoly esélyt jelenthet a boldog és teljes életre.

„Igyekszünk hangsúlyozni, hogy szinte bármilyen szakmai végzettséggel be lehet kerülni a honvédséghez, hiszen nálunk is szükség van például szakácsokra, autószerelőkre, mérnökökre, kommunikációs, pénzügyi vagy informatikai szakemberekre” – sorolja Kertész József őrnagy, az iroda vezetője. A toborzók nagy hangsúlyt fektetnek az élményalapú tájékoztatásra, így minden kitelepülés alkalmával lehetőséget biztosítanak a lézerlövészet, valamint egy korszerű VR szimulációs eszköz kipróbálására – a diákok legnagyobb örömére.

DSC_0514

Kertész őrnagy ezúttal is beszélt a katonai továbbtanulási lehetőségekről, így az egyéves „Acélkocka” altisztképzésről és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar képzési palettájáról. Kitért a legnépszerűbb honvédségi ösztöndíjakra, melyek szakképzésben, felsőoktatásban tanuló diákoknak szólnak, akik tartalékos vagy szerződéses szolgálatot vállalnak a seregben. A honvédség modern technikai eszközeinek kezeléséhez ambiciózus, elhivatott fiatal katonákat keresnek – hangsúlyozta, majd hozzátette: a pályárairányítást nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a kadétprogram nagyon jó alapot ad a későbbi továbbtanuláshoz, szolgálatvállaláshoz.

A nyíregyházi vitéz Mikecz Kálmán Honvéd Kollégium egyedülálló lehetőséget biztosít a diákoknak megismerkedni a katonai értékrenddel – mondta el Puki István kollégiumi nevelőtanár, aki ezúttal is a honvédkoli előnyeit hangsúlyozta a gimnazistáknak, mint például az ingyenes elhelyezés, étkezés és nyelvvizsga-felkészítés, a sokszínű kulturális élet, a számtalan sportolási lehetőség és szabadidős foglalkozás, amely katonás napirenddel egészül ki. A nevelőtanár mindenkit arra biztat, fontolja meg a bentlakás lehetőségét, amellyel izgalmas közösségi élet, ösztöndíjak és családias környezet jár együtt egy modern épületkomplexumban, a Nyíregyházi Egyetem campusán.

Az interaktív foglalkozásoknak köszönhetően – melyek idén még számos helyszínen folytatódnak – egyre többen nyernek betekintést a Magyar Honvédség életébe és ismerkedhetnek meg a honvédelmi neveléssel, az Önkéntes Tartalékos Rendszerrel, valamint a honvédség legátfogóbb fejlesztési programjaival.