Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Amerika-barátsággal nem lehet választást nyerni”

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 8. 8:29

Eredetileg január közepére tervezték, később azonban március 7-re írták ki a választásokat Irakban. A kampány február 12-én indult, ám már a választási hadjárat előtt komoly gondok nehezítették az előkészületeket. A helyzetről Nógrádi György biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük.

Síita térnyerésként jellemezte azt a helyzetet Nógrádi György, amelynek értelmében még januárban több mint ötszáz szunnita jelöltet zártak ki a választásokból Irakban. A biztonságpolitikai szakértő szerint mindez kísértetiesen hasonlít a 2005-ös voksoláshoz, amikor is a síiták állítólagos térnyerése miatt a szunniták távol maradtak a választásoktól. A kizárt és Baath párti kapcsolatokkal megvádolt jelöltek sorsáról február 12-ig, vagyis a választási kampány kezdetéig döntött az iraki legfelsőbb bíróság vagy a parlament.

Mint ismert, Irakban eredetileg január 16-ra írták ki a törvényhozási választásokat, ám különféle belpolitikai okok miatt először március 6-ra, majd néhány órával később március 7-re módosították a voksolás időpontját. Ez utóbbi változást a kurdok kérték, mivel 1975-ben éppen március 6-án kötött megállapodást ellenük Szaddám Huszein akkori elnök és az azóta szintén megbuktatott Reza Pahlavi iráni sah.

1595896550
A márciusi választás tétje, hogy mi történik Irakban az amerikai erők kivonulása után – mondta Nógrádi György, hozzátéve: az amerikai haderő parancsnoka, Ray Odierno tábornok még január első napjaiban nyilatkozott úgy, hogy arra számít, az iraki parlamenti választások elhalasztása nem lassítja le az amerikai harcoló csapatok kivonását, s a katonák a terveknek megfelelően augusztus végéig hazatérnek.

Nehezíti a helyzetet, hogy a nyugati elvárások ellenére a merényletek száma drasztikusan növekedik Irakban. S a merénylők célja egyértelműen az, hogy az úgynevezett kényes pontokon robbantsanak – és, hogy minél több áldozatot követeljen egy-egy terrortámadást –, ezzel is bizonyítva: a jelenlegi kormány nem képes az ország vezetésére.

Ha nem jön közbe semmi, és március 7-én megtartják az iraki törvényhozási választásokat, akkor 2014-ig új kormánya lesz Iraknak és folytatódhat az amerikai haderő kivonulása – tette, hozzá a biztonságpolitikai szakértő, aki úgy látja, hogy a választások legnagyobb kérdése: az új kormány milyen viszonyt kíván ápolni az Amerikai Egyesült Államokkal és Iránnal. Két lehetőség van, az új kormány vagy nyugatbarát lesz – amely egyértelműen USA-barátságot jelent – vagy pedig Irán-barát.

– Teljesen nyilvánvaló, hogy Amerika-barátsággal ma nem lehet választást nyeri Irakban – jelentette ki Nógrádi György, aki a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta azt is, hogy Irakban jelenleg öt választási szövetség van. A legerősebb az Iraki Nemzeti Szövetség, amely nyíltan Irán-barát. Népszerűségben őket követi az úgynevezett Jogállami Szövetség, amely csoportosulást az első szövetségből vált ki. Jellemzőjük, hogy nacionalisták és biztonságot hirdetnek. E szövetség azonban arról egyelőre nem foglal állást, hogy Amerika-, vagy Irán-barát politikát kívánnak folytatni.

A harmadik legerősebb iraki választási szövetség az Iraki Egység, amely síita mozgalom és nyíltan vállalja Irán-barátságát. A síiták és a szunniták közötti megbékélést próbálja elérni a negyedik szövetség, az Iraki Nemzeti Mozgalom, ám ez a szervezet – Nógrádi szerint – rendkívül gyenge. Nem úgy a Kurd Koalíció, amely nélkül – legalábbis így véli a biztonságpolitikai szakértő – a jövőben nem lehet Irakot kormányozni. Azaz az ötödik választási szövetség lehet a mérleg nyelve a március 7-re kiírt törvényhozási választásokon a sivatagi országban.

1595896550