Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látványos tömegkezelési gyakorlat Szarajevóban

Szöveg: Dósa Zsolt zászlós |  2010. február 8. 10:06

Az EUFOR kontingens 6. váltásának lövész százada január végére érkezett ki teljes létszámmal a Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban lévő BUTMIR táborba, majd a műveleti területen kötelező felkészítéseket követően a napokban sikeresen debütált a képességfelmérő, belépő gyakorlaton is.

A gyakorlat tárgya – az EUFOR feladatainak megfelelően – ellenőrző- áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése, tömegkezelési műveletek végrehajtása, valamint felderítés és szükség esetén fenyegetett baráti erők evakuálása volt.
A többnemzetiségű zászlóaljnak alárendelt magyar század parancsnoka, Csányi Henrik százados a feladatot egy előretolt műveleti bázisról kiindulva, kettő szakasz erejű tömegkezelő csoporttal, egy gyorsreagálású szakasszal, egy törzstámogató csoporttal, egészségügyi részleggel valamint a zászlóalj által biztosított spanyol tűzszerész csoporttal hajtotta végre.

A gyakorlat a civil lakosság általános elégedetlensége és zavargásai miatt fenyegetettségbe került területi összekötő- megfigyelő csoport (LOT) kimenekítésére irányult. Első lépésként a gyorsreagálású (QRF) szakasz kijelölt állománya ellenőrző-áteresztő pontok (CP) felállításával zárta le az érintett területet.
Második lépésként a tömegkezelő (CRC) csoport felvonult, a tömeget felszólították a jogellenes tüntetés beszüntetésére, majd megkezdték a zavargás résztvevőit kiszorítani a LOT ház körzetéből.

 

Alig néhány perc elteltével a „fal" gyanús tárgyról küldött jelentést a századparancsnoknak. Kiküldésre került a tűzszerész csoport (EOD TEAM) és a megfelelő helyszíni biztosítás mellett megsemmisítették a robbanó szerkezetet. A tömeg barikádokat épített melyeket fel is gyújtottak. A tűzoltó részleg és az akadályelhárító részleg együttműködésének köszönhetően a fal számottevő időveszteség nélkül gördülékenyen folytathatta előremozgását a célobjektum irányába. A zavargások következtében több civil is megsérült. Az egészségügyi részleg a sérülteket elsősegélyben részesítette, majd átadta azokat a kiérkező civil mentőnek. A későbbiekben a tömeg kiszorítása közben két magyar katona is megsérült, az ellátásukról szintén az egészségügyi részleg gondoskodott.

Amint a „fal" túlhaladt a LOT házon, a QRF állománya végrehajtotta az épület kiürítését, melynek során egy körözött személyt is elfogtak. A LOT házat ért civil támadás eredményeként a megfigyelők egy tagja súlyos sérülést szenvedett. Az egészségügyi részleg szakszerű ellátásban részesítette, majd mivel az elöljáró egészségügyi kiürítést (MEDEVAC) nem tudott biztosítani, saját erőből hajtották végre azt.
A QRF a LOT ház személyzetét biztonságos helyre szállította, illetve az elfogott személyt átadta a helyi hatóságoknak. Végezetül a CRC csoport kivonásra került a területről és az ellenőrző pontokat is felszámolták.
A feladat során valódi sérülés nem történt, a gyakorlat vezetősége pedig elégedett volt a látottakkal.