Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-grúz hadgyakorlat Batumiban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. július 16. 7:45

Amerikai–grúziai hadgyakorlat kezdődött a héten Grúziában. Batumi kikötővárosban a Stout amerikai torpedóromboló legénysége és a grúziai parti őrség egységei azt gyakorolják az amerikai hajón, hogy egy ellenséges támadás során miként kell megfékezni egy tüzet és megakadályozni a hajó elsüllyedését.

A Stout kedden érkezett háromnapos baráti látogatásra a Fekete-tenger partján fekvő városba, egy nappal azután, hogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök ellátogatott Dél-Oszétiába, Grúzia szakadár köztársaságába, amelyet azonban Oroszország elismert független államként. Az amerikai hajó pénteken Potiba indul, amelynek térségében másnap újabb hadgyakorlatot hajt végre a grúziai parti őrséggel. Az Egyesült Államok atlanti flottájához tartozó hajó július 19-én hagyja el Grúzia parti vizeit.

A Stout látogatása jelzése annak, hogy az Egyesült Államok támogatja a dél-kaukázusi volt szovjet köztársaságot,

1595889332
amely tavaly augusztusban megsemmisítő vereséget szenvedett a Dél-Oszétia visszafoglalásáért Oroszországgal vívott villámháborúban. A grúziai amerikai nagykövetség szerdán kiadott nyilatkozatában rámutatott, hogy az Egyesült Államok igyekszik közreműködni a tengeri közlekedés biztonságosabbá tételében, illetve az amerikai haditengerészet stratégiája a regionális stabilitás és partnerségi viszony megerősítése.

Az utóbbi nyolc év során évente két-három alkalommal látogattak el amerikai hadihajók grúziai kikötővárosokba. Az orosz-grúziai villámháború óta már hatszor jártak amerikai hajók Grúziában, amelynek haditengerészeti ereje teljesen elpusztult a tavaly augusztusi harcokban.

Oroszország és az Egyesült Államok között mély ellentétek vannak a NATO-tagságra törekvő Grúziát illetően. Barack Obama amerikai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök egy tapodtat sem jutott előre az ügyben júliusi moszkvai csúcstalálkozójukon.

1595889332