Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai harci gépek a második világháború óta első ízben hajtottak végre bevetést idegen repülőgép-hordozóról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. június 24. 18:02

Amerikai harci gépek a második világháború óta első ízben hajtottak végre bevetést idegen repülőgép-hordozóról - közölte június 23-án, szerdán a CNN hírtelevízió az Egyesült Királyság védelmi minisztériumára hivatkozva.

F-35B

Amerikai F-35B típusú vadászgépek a Queen Elizabeth brit repülőgép-hordozóról szálltak fel ezen a héten, és hajtottak végre légicsapásokat az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állásaira a Közel-Keleten. A bevetésben brit harci gépek is részt vettek.

A CNN felhívja a figyelmet arra, hogy utoljára a második világháború idején, 1943-ban fordult elő, hogy amerikai katonai repülőgépek más ország repülőgép-hordozójáról szálltak fel. Akkor is egy brit hajóról, a Victoriousról indultak bevetésre a Csendes-óceán déli részén.

A Queen Elizabeth a brit királyi flotta legnagyobb hadihajója. Ez volt tíz év alatt az első harci bevetése, és egyben az első bevetése az Iszlám Állam ellen. A 65 ezer tonnás Queen Elizabeth-en tizennyolc amerikai és brit F-35B típusú vadászgép van, ennél több modern harci gépet hadihajó még sosem szállított a fedélzetén. Az F-35B típusú, legkorszerűbb vadászgépek függőlegesen is fel tudnak szállni, ezért nagyobb számban kisebb anyahajókon is elférnek.

Fotó: US Marine Corps (news.usni.org)