Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Amerikai katonák” a Capa-kiállításon

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. április 8. 11:12

Az ország minden szegletéből jönnek „amerikai katonák” a szegedi Móra Ferenc Múzeum Capa-tárlatára. Április 10-én, szombaton 10 órától a II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrző Egyesület bemutatót és kiállítást rendez a Kultúrpalotában.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a háborús filmek, s a legendás Robert Capa (sz. Friedmann Endre) képei által elhíresült második világháborús amerikai katonák harci eszközeivel.

A szombati rendezvényen bemutatásra kerülnek a normandiai partraszállásban résztvevő ejtőernyősök, gyalogosok fegyverei, egyenruhái, menetfelszerelései. A Móra-múzeumban április 25-ig megtekinthető Capa-kiállításon a normandiai partraszálláskor készült felbecsülhetetlen értékű felvételekkel is találkozhatnak a látogatók.

Kíváncsi, hogy mekkora súlyú felszerelésekkel ugrottak ki a normandiai éjszakában a 101-es légideszant hadosztály katonái, vagy, hogy miket cipeltek hátizsákjukban a partszakaszokon rohamozó Nagy Vörös Egyes hadosztály bakái? E kérdésekre is megkapják a választ, akik részt vesznek a világháborús katonai hagyományőrző napon.

A II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrző Egyesület célja hogy tevékenységükkel emléket állítsanak és tisztelegjenek a II. világháborúsban harcolt, elhunyt katonák emléke előtt. Csapatuk megalapítása előtt a magyarországi katonai hagyományőrző egyesületek közül hiányzott a nyugati szövetséges erők bemutatása. Részben ezt az űrt kívánták betölteni, amikor az amerikai és angol egyenruhák és felszerelések gyűjtésébe kezdtek.

Április 10-én a Móra Ferenc Múzeumba látogatók megismerkedhetnek a II. világháborús amerikai fegyverekkel, egyenruhákkal, menet- és tábori felszerelésekkel, járművekkel és sok más aprósággal, amelyek valóban tapinthatóvá varázsolják a történelmet.