Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-magyar együttműködés

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Füzes Judith, Zsalakó Balázs |  2024. május 29. 14:17

„Fontos a tapasztalatcsere és a közös gyakorlás, az elsődleges cél azonban a magyar-amerikai együttműködés és barátság erősítése” – fogalmazott Matthew S. Woodruff dandártábornok, miután megtekintette a Valiant Panther 2024 május 28-i zárógyakorlatát. Az Ohiói Nemzeti Gárda és a vendéglátó dunántúli területvédelmi ezredek tartalékosai Újdörögdön gyakorlatoztak.

A Magyar Honvédség dunántúli területvédelmi ezredéből és az Ohiói Nemzeti Gárdából érkező tartalékosok a zárógyakorlatot megelőző másfél hét során előbb egyéni, majd rajszintű felkészítést kaptak mentoraiktól. Részt vettek éleslövészeten, meghatározott harcparancs alapján menetet hajtottak végre, valamint szituációs feladat keretében, kis létszámú ellenség és gáztámadás okozta veszélyre reagáltak. A gyakorlat befejezéseként kötelékben hajtottak végre éleslövészetet. A katonák a feladat szerint védelmi pozíciót foglaltak, hogy az ellenséget szétbontakozásra kényszerítsék, vagyis stratégiai célból szétszórják a harctéren. Az első manővert követően ellenlökést hajtottak végre, tehát a parancs alapján megrohamozták és legyőzték a szembenálló erőket. Az esemény jelentőségét jelzi, hogy a zárógyakorlatot dr. Drót László dandártábornok, az MH Területvédelmi Erők Parancsnokságának parancsnoka és az Ohiói Nemzeti Gárda képviseletében Matthew S. Woodruff dandártábornok is megtekintette.

v20240528_Újdörögd_Valiant_Panther_FJ (13)

„Jól zajlik a felkészülés az Ohiói Nemzeti Gárda 2026-os validációs gyakorlatára, amin egy magyar század is részt vesz majd. Most a védekezést gyakoroljuk, jövőre pedig, ugyancsak rajszinten, a támadás lesz fókuszban. A Valiant Panther 2024 konklúziója, hogy az amerikai és a magyar katonák között rendkívül gördülékeny az együttműködés, értik egymás vezényszavait” – értékelt dr. Drót László dandártábornok. Matthew S. Woodruff dandártábornok saját tapasztalatai alapján arra buzdította katonáit, hogy ismerjék meg Magyarország kultúráját és Budapestet, „Európa legszebb fővárosát.” Mint mondta: „Immár harminc éve nagyon szoros az együttműködésünk katonai szinten. Évente tizenöt-húsz közös gyakorlat zajlik Magyarországon és ezt szeretnénk folytatni.”

v20240528_Újdörögd_Valiant_Panther_FJ (8)

„Most veszek részt először nemzetközi hadgyakorlaton, ahol vegyes alegységekben dolgozunk. Szerencsére minden rajban szolgál több olyan katona, akik jól beszélnek angolul, és ez megkönnyíti nemcsak a szakmai kommunikációt, hanem a személyes ismerkedést is” – mondta Lengyel Dávid tartalékos főhadnagy, a gyakorlaton résztvevő állomány első szakaszának parancsnoka. „A gyakorlat legfontosabb része a tapasztalatcsere volt. Itt nincs jó vagy rossz megoldás, mindkét eljárás hasznos. Rohamozásnál például különféle módon tartjuk a fegyvert, ezt megtanítottuk egymásnak. De kétféleképpen lejátszottuk azt is, hogy miként jutunk el egyik pontból a másikba a képzeletbeli háborús övezetben. Rengeteg információval gazdagodtunk” – tette hozzá a polgári életben IT-szolgáltatásokkal foglalkozó főhadnagy, aki kollégája biztatására lépett be a Magyar Honvédség kötelékébe 2021-ben. Hasonló lelkesedéssel beszéltek tapasztalataikról a tengerentúli vendégek, köztük Jordan Frisco tartalékos katona, szakaszparancsnok is.

v20240528_Újdörögd_Valiant_Panther_FJ (19)

„Nagyon élveztük a közös programokat. Elkezdtük megismerni a magyar kultúrát, például megkóstoltunk jellegzetes ételeket. Európában többször jártam már, de most először vagyok Magyarországon és több mindenben hasonlít az otthonomhoz. Ohio is a hegyvidéki tájairól híres, mint a Bakony és van a Balatonhoz hasonlító tavunk is. A gyakorlaton is ugyanabban a cipőben jártunk: mindkét oldalon a gyakorlottabb és a kevesebb tapasztalattal rendelkező katonáknak kellett megosztaniuk az ismereteiket egymással a kommunikáció, a lövészet és a csapatszintű végrehajtás terén” – nyilatkozta a szakaszparancsnok. A zárógyakorlatot rendhagyó módon több mint 150, Veszprém vármegyében tanuló honvéd kadét is megtekintette: ők tapssal jutalmazták a látványos mozzanatokat.

Kapcsolódó cikkek
20240523_Valiant_Panther_SZK_index

Ohióból Újdörögdre

2024. május 27. 6:17