Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai páncélgránát a vasútállomás mellett

Szöveg: Szűcs László |  2011. augusztus 16. 5:55

A 32. héten, azaz augusztus 8–14. között 75 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 28 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítő főnöke a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1720 bejelentést kaptak.

Augusztus 8-án a fővárosból, a csepeli gyártelepről érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr megállapította, hogy a földből egy 81 milliméteres aknavetőgránát került elő, ami azonban biztonságosan szállítható, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.

Augusztus 9-én Apátfalvára riasztották a tűzszerészeket, mivel az M43-as autópálya épülő nyomvonalán folytatott régészeti feltárások során 17 darab, 7,92 milliméteres puskalőszer került elő a földből. A világháborús lőszereket a Martin László főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítette meg.

Augusztus 10-én Székesfehérváron, a Füredi úton, egy pince felújítása során egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránát került elő, amelyet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Augusztus 11-én Ercsibe hívták a tűzszerészeket, mivel a vasútállomás közelében, karbantartási munkálatok során egy világháborús robbanószerkezetre bukkantak a munkások. A Hadházi Sándor zászlós vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy egy 76 milliméteres, amerikai gyártmányú páncélgránát került elő, amit a közelben kijelölt helyen fel is robbantottak.

Augusztus 12-én az abai temetőbe vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei, mivel karbantartási munkálatok közben egy 37 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet a Komjáti Krisztián törzsőrmester vezette járőr szállította el a helyszínről és semmisítette meg.

Augusztus 14-én Tihany-Gödrösről érkezett a bejelentés a tűzszerész ügyeletre, hogy a helyi strandon világháborús lőszereket találtak. A Martin László főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy 14,5 milliméteres lövedékek kerültek elő, amelyek veszélyes anyagot már nem tartalmaznak. A lőszermagokat a tűzszerészek elszállították a helyszínről.