Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai rakétatámadás Pakisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 26. 9:07

Hét tálib lázadót ölt meg egy feltehetőleg amerikai pilóta nélküli repülőgépről kilőtt rakéta szerdán Pakisztán északnyugati, törzsi ellenőrzésű részén – közölték biztonsági források.

A Predator típusú repülőgépről kilőtt rakéta egy épületet talált el az afgán határ mentén fekvő Dél-Vazirisztán körzetben, Ladha városától 12 kilométerre északnyugatra. Egy törzsi vezető szerint az áldozatok között üzbég és arab nemzetiségű személyek is voltak.

A térség a vallási fanatikus, muzulmán pakisztáni tálib fegyveresek és Afganisztánból átszivárgó hittársaik, valamint az al-Kaida terrorista hálózat tagjainak fellegváraként ismert.

Tavaly nyár óta 36 rakétatámadást hajtottak végre Pakisztán északnyugati részén a szomszédos Afganisztánban állomásozó amerikai haderő, vagy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által bevetett pilóta nélküli repülőgépek. A támadásokban több mint 350 ember halt meg, iszlamista lázadók és polgári lakosok vegyesen. Az iszlámábádi hatóságok egy időben Pakisztán szuverenitásának megsértéseként értelmezték ezeket a légicsapásokat és nyilvánosan tiltakoztak miattuk az Egyesült Államoknál. Az amerikai és a pakisztáni sajtó később viszont többször is arról számolt be, hogy Pakisztán az Egyesült Államokkal kötött titkos szerződésben engedélyezte a támadásokat.