Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai repülőgép temetőben végezték a brit Harrierek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. június 2. 10:18

A 72 darab brit Harrier II GR9/A/T12 típusú vadászrepülőgépet vásároló amerikai tengerészgyalogság a repülőgépeket a 309. Légijármű Karbantartó és Felújító Egység (AMARG), közismertebb nevén a „The Boneyard” területén helyezte el.

Információk szerint a repülőgépeket lekonzerválják és a későbbiekben azokat, mint tartalék alkatrészeket fogják felhasználni az amerikai Harrier II AV-8B/+ típusú repülőgépekhez.

Nagy-Britannia kormánya 2011 novemberében adta el a Harrier II típusú repülőgépeket az Egyesült Államok tengerészgyalogsága számára 115 millió fontért (179,4 millió dollár). Az első tervek szerint mind a 74 darabot értékesíteni kívánták, azonban a későbbiekben két repülőgépet brit múzeumokban helyeztek el. A repülőgépek mellett az Egyesült Államok tartalék alkatrészeket és hajtóműveket is vásárolt Nagy-Britanniától mintegy 50 millió dollár értékben.

A Flightglobal MiliCAS adatai szerint napjainkban az Egyesült Államok tengerészgyalogsága 126 darab Harrier II típusú repülőgépet alkalmaz. A típust a tervek szerint 2025-ig kivonják a rendszerből, amikor is a tengerészgyalogság végrehajtja az átfegyverzést az új, F-35B/C Lightning II típusú repülőgépekre. A Pentagon korábban közölte, hogy köszönhetően a megvásárolt brit Harriereknek és tartalék alkatrészeknek, a típus javítása során mintegy egymilliárd dollárt tudnak megtakarítani.

</p>

Repülőgépek százai, ezrei lekonzerválva a sivatagban
Címkékmúzeum