Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EUFOR-ban is megemlékeztek a honvédelem napjáról

Szöveg: Hankóczi Gergely őrnagy |  2012. június 2. 9:16

Az MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának állománya, valamint a szarajevói EUFOR- és NATO-parancsnokságokon egyéni beosztásban szolgáló magyar katonák – Siposs Ernő Péter dandártábornok, nemzeti rangidős vezetésével – ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a magyar honvédelem napjáról, azaz Budavár visszafoglalásának 163. évfordulójáról. A rendezvényen magyar diplomáciai képviselők is részt vettek.

1595936717
„Ma azokra a hős katonákra emlékezünk, akik a magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként, 1849. május 21-én felsorakoztak a magyar nemzeti lobogó alatt, halált megvető bátorsággal támadtak ellenségeik erősségeire, és háromhetes ostrom után visszafoglalták Buda várát.
Erre emlékeznek minden évben a katonák, s ünneplik 1992 óta a honvédelem napját. A mai nap a megemlékezésé, elődeink ünnepe, a hazájukért hősiesen harcoló katonáké" – mondta ünnepi beszédében Siposs Ernő Péter dandártábornok.

Az EUFOR törzsfőnöke hozzátette: „Elődeinket követve mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy ma ezt az örökséget folytatjuk itt, Bosznia-Hercegovinában, az EUFOR ALTHEA művelet keretében, közös zászló alatt, 24 nemzet szövetségében."

Az ünnepség után sportversenyeket rendeztek a magyar katonák a Butmir táborban, majd a KISZÖV Táncegyüttes előadása szórakoztatta a magyar és a külföldi békefenntartókat.

1595936717

 Fotó: MH EUFOR Kontingens

További képekért kattintson galériánkra!