Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán felszámolja több nukleáris létesítményét?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 2. 8:10

Irán felszámolja egyes nukleáris létesítményeit egy amerikai agytröszt honlapján május 31-én, csütörtökön közzétett műholdas felvételek szerint. A képek azt mutatják, hogy április 9. és május 25. között két épületet ledózeroltak egy, vélhetően az iráni titkos atomprogramhoz kapcsolódó területen.

A washingtoni Institute for Science and International Security (ISIS) amerikai kormányszervezeteknek ad tanácsot és hiteles forrásnak tekinthető az iráni atomprogrammal kapcsolatban. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) egy magas rangú diplomata elmondta, hogy a felvételek hasonlóak más, az iráni nukleáris programot szoros figyelemmel követő NAÜ-tagállamoknak átadott fotókhoz.

Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-höz akkreditált nagykövete „alaptalannak" nevezte az eltakarítási munkálatokkal kapcsolatos vádakat. A NAÜ a tavalyi év végén a parcsini katonai létesítményt nevezte meg az atomfegyver kifejlesztésére létrehozott egyik központként. A szervezet azóta hiába kérte az iszlám köztársaságtól, hogy ellenőrei bejuthassanak a területre, amelyen műholdas felvételek szerint szintén megkezdődött az eltakarítás. Az ügynökség aggódik a legújabb fejlemények miatt, amelyek akadályozhatják a hatékony ellenőrzést.

Irán nyolc évvel ezelőtt hasonló munkálatokat végzett Laviszan-Sian környékén, mielőtt beengedte volna a NAÜ ellenőreit a Teherántól északkeletre található komplexumba. Az ISIS felszólította az iszlám köztársaságot, hogy biztosítson azonnali hozzáférést az ügynökség szakértőinek a parcsini területhez, és adjon magyarázatot a szóban forgó épületek lebontására.