Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai társadalomtudósok a PRT tizedik váltásánál

Szöveg: Sztankai Krisztián főhadnagy |  2011. augusztus 12. 11:23

Az amerikai Human Terrain System (HTS – Kulturális Elemző Csoport) egyik kutató csoportja, a Human Terrain and Analysis Team (HTAT), az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) történetében először – egy héten keresztül –, a tizedik váltás parancsnokának támogatásával végzett társadalmi-kulturális kutatásokat Baghlan tartományban.

Az amerikai kormány 2004-ben felismerte, hogy a háború kulcsa a lakosság megnyerése és nem a haditechnikai fölény. Felelőtlenség lenne azt gondolnunk, hogy erővel és technikai fölénnyel bármit meg lehet ma oldani Afganisztánban, egy olyan háborús környezetben, ahol mindennapos a terrortámadás. Ezért nélkülözhetetlen a lakossággal való jó együttműködés és a lakosság kultúrájának megismerésével a kiváló kapcsolat kialakítása.

Mindezek ismeretében 2005-ben létrehozták a Human Terrain System (HTS) programot, amelynek célja, hogy segítsen a térségben szolgáló katonáknak megérteni a rendkívül összetett helyi társadalmi-kulturális különbséget és, hogy elősegítse a katonai vezetők céljainak elérését azzal, hogy elfogadtatja tevékenységüket a hadszíntéren.

A HTS feladata továbbá, hogy a parancsnok mindennapi munkáját támogassa a megszerzett információival, azon társadalmi és kulturális kutatásaival, amelyek befolyásolják a parancsnok mindennapi döntéseit a célterületeken, így ezen ismeretek által hatékonyabban végezheti feladatát.

A HTAT munkájának megszervezéséért és személyi biztosításáért a PRT állománya volt felelős. A csoport olyan helyszíneken végezte társadalmi és kulturális kutatásait, mint Baglan-e Jadid piacai, a Baghlan-i Központi Kórház, a Tartományi Shura Hivatal és a PRT számára biztonsági szempontból fontos falvak. Kutatásaik eredményei bizalmasak, de olyan kérdésekre keresték a választ, mint Pol-e Khomri biztonsági helyzete, egészségügyi ellátása, a PRT és az ISAF elfogadottsága és tevékenységük hatása a helyi lakosságra.

A NATO Afganisztáni Északi Regionális Parancsnokság (RC-North) Human Terrain System program vezetője – aki maga is részt vett a kutatásban – értékelésében külön megdicsérte a magyar katonák szakmai felkészültségét és elhivatottságát, amellyel támogatták a HTAT munkáját. Hozzátette: ez csak az első lépés volt ahhoz, hogy állandó kutatások szervezésével elősegítsék a mindenkori újjáépítési csoport parancsnokának döntéshozatalát.

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) az első olyan szervezet a Magyar Honvédségen belül, amely tudatosan törekszik az adott missziós terület kultúrájának alaposabb megismerésére. Az elmúlt években több társadalomtudós is csatlakozott a központ állományához, hogy segítse a katonák felkészítését, a kultúrák magasabb fokú megértését a missziós területeken.

Ma már bizonyos, hogy a 21. század katonai hadviselésben fontos taktikai/információs/hírszerzési elem a kulturális elemező csoportokhoz hasonló társadalomtudósok együttműködése a katonai hadszíntéren, amit ma a Magyar Honvédségben a MH CKELMK képvisel.