Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai tengerészgyalogosok szállnak partra Észtországban

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 11. 11:38

Az Egyesült Államok és Észtország az előzetes tervek szerint 2010 júniusában közös hadgyakorlatot tervez a balti állam területén. A közös kiképzés célja, az észt hadsereg kijelölt egységei készségének gyakoroltatása együttműködésben szövetséges erőkkel, valamint külföldi katonai segítség fogadása a köztársaság területén.

A híradások szerint június 11-én közel 500 amerikai tengerészgyalogos fog partra szállni Észtországban az amerikai USS Whidbey Island (LSD 41) deszantszállító hadihajóról. Ezek után kezdetét veszi a tíznapos gyakorlat, amelyen az amerikai erők mellett az észt felderítő zászlóalj valamint a „Kaitseliit" önkéntes katonai szervezet kijelölt erői vesznek részt.A gyakorlat aknamentesítési feladat végrehajtásával kezdődik a Balti-tenger nyugati részén, majd ezután az amerikai hadihajó katonai felszereléseket rak ki Lettországban, a gyakorlat befejező fázisában pedig deszant műveleteket hajtanak végre Észtországban.

Jaak Aaviksoo, észt védelmi miniszter kijelentette, hogy a gyakorlat nem Oroszországnak szóló figyelmeztetés. „A gyakorlat nem hordoz magában semmiféle agressziót, ezért biztos vagyok abban, hogy a kölcsönös bizalom nem fog megrendülni", – mondta a védelmi miniszter.

Ugyanakkor Jaak Aaviksoo hozzátette, hogy „a júniusi gyakorlat is tanúbizonysága annak, hogy a NATO komolyan gondolja a Baltikum területének védelmét".