Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőszerhiánnyal küzd a német haditengerészet

Szöveg: Háború Művészete |  2010. január 11. 11:19

A német haditengerészet parancsnokságának képviselői kijelentették, hogy a flotta komoly lőszerhiánnyal találta szemben magát, amelyet a katonák véleménye szerint a közeljövőben nem fognak tudni megoldani. „2010 nehéz év lesz”, – jelentették ki a haditengerészetnél.

Amíg korábban az év során megmaradt lőszereket a következő évre elosztották a szárazföldi-, a légierő és a haditengerészet között ez alkalommal ez lehetetlen.

A lőszerhiány egyik oka a Bundeswehr megnövekedett számú és intenzitású külföldi missziós szerepvállalása. A lőszerek nagy része Afganisztánban került felhasználásra, valamint a katonák külföldi missziókra történő felkészítése során.

Mindezek ellenére a német haditengerészet vezetése kijelentette, hogy a lőszerhiány nem lesz hatással a külföldi szerepvállalásokra. A helyzet viszont érintheti az EU „Atalanta" hadműveletet, amelynek során a szomáliai kalózok ellen veszik fel a küzdelmet, valamint a UNIFIL többnemzetiségű kontingens keretein belül a Libanon partjainál végrehajtott béketeremtő őrjáratozást.