Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amnesty International: Kadhafi csapatai háborús bűnöket követhettek el Miszrátában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 7. 13:24

Háborús bűnöket követhettek el Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai a felkelők kezén lévő Miszrátában, ahol a humanitárius helyzet gyorsan romlik, mert a rezsim megpróbálja elzárni a tengeri kijáratot és szorosabbra vonni az ostromgyűrűt – jelentette be az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet május 6-án, pénteken.

A Kadhafihoz hű erők válogatás nélkül lőtték nehézfegyverekkel, rakétákkal és kazettás bombákkal az ország harmadik legnagyobb városának lakóövezeteit, amivel egyértelműen megszegték a nemzetközi humanitárius jogot – olvasható a jogvédő szervezet jelentésében.

„A harcmezőn való használatra tervezett fegyverekkel lövik a lakóövezeteket, civileket gyilkolnak, rettegést teremtve ezzel" – mondta az Amnesty egyik munkatársa, Donatella Rovera.

Korábban a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze már bejelentette az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy elfogatóparancsot adna ki három meg nem nevezett líbiai személy ellen emberiességellenes bűntettek miatt.

Miszrátában, amely Kadhfai csapatainak az egyik legfőbb célpontja, a február közepe óta tartó harcokban több százan haltak meg, és sok áldozatot sietve, vagy egyáltalán nem temettek el. Ezért egy üzletemberekből, egyetemistákból és egyszerű munkásokból álló önkéntes csapat úgy döntött, összegyűjti, és az iszlám szabályainak megfelelő végtisztességben részesíti a halottakat. Eddig több mint 100 holttestet találtak az utcákon, volt olyan ház, ahonnan 44 összeégett ember földi maradványait hozták ki az önkéntesek.

„Amikor Kadhafi csapatai kivonultak, észrevettük, hogy rengeteg holttestet hagytak hátra" – mesélte Basir Ibrahim, a csoport egyik tagja. Mindennap 20-40 önkéntes jelentkezik segítőnek, de sokan nem bírják a lelkileg és fizikailag is megterhelő munkát, és egy nap után abbahagyják.

A 300 ezer lakosú tengerparti városban az elmúlt napokban sokat romlott a humanitárius helyzet, mivel a kormányerők blokád alá próbálják vonni a kikötőt, így minden eddiginél nehezebb megszervezni a lakók ellátását. A város nagy részében nincs áram és víz sem – festette le a helyzet Rovera.

A háborús helyzet Líbia-szerte tízezreket késztetett menekülésre, és úgy tűnik, Kadhafi csapatai már a menekülőket sem kímélik.

Május 4-én, szerdán, a miszrátai kikötő bombázásakor találat ért egy, a kihajózásra váró nigériai családot, köztük két kisgyereket. Az polgárháborús országot tízezrek hagyják el Tunézia felé. A határ líbiai oldalán a hegyekben a kormányerők hetek óta harcolnak a lázadókkal. Pénteken több mint egy tucat, líbiai oldalról kilőtt aknavető-gránát csapódott be a tunéziai Dehiba határváros közelébe, kis híján megsemmisítve a község ivóvízkészletét tároló vízgyűjtőt.

A Líbia ügyében összehívott összekötő csoport csütörtöki ülése után Franco Frattini olasz külügyminiszter pénteken Palermóban kijelentette, hogy a NATO vezette katonai akciók, amelyek célja a polgári lakosság védelme, legfeljebb 3-4 hét múlva befejeződnek, de „a legoptimistább előrejelzések szerint az is lehetséges, hogy már csak néhány napig tartanak".