Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amputáció után a pilótafülkében

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 20. 11:28

Mikor Ryan McGuire főhadnagy két évvel ezelőtt egy hajóbalesetben elvesztette egyik lábát, az álma, hogy pilóta lehessen elérhetetlennek tűnt. Ám a kellő elszántság, az erős háttértámogatás és egy szigorú rehabilitációs program hozzásegítette őt álmai eléréséhez, így május 20-án a texasi Laughlin légitámaszponton befejezte a pilótaképzést, ezzel ő az első pilóta a légierő állományában, aki úgy teljesítette kiképzését, hogy hiányzik egy végtagja.

Június 22-én megkezdi négy hónapos átképzését a C-17-es típusra, utána pedig Washington államban a McChord légibázison teljesíthet szolgálatot.

„Ha felveszem a hajózóruhámat, és lenézek a szárnyakra, még mindig nem hiszem, hogy valóban ott vannak. A pilótaképzés egy 12 hónapos program, én pedig már 2 és fél éve ezt csinálom, így aztán még mindig kicsit hitetlenkedve veszem tudomásul, hogy most már hivatalosan is pilóta vagyok" – mondta a főhadnagy.

2009 szeptemberében McGuire egy hétvégi hajós kiránduláson vett részt, eközben a lába beleakadt egy kötélbe, mely kirántotta őt a hajóból. Súlyos sérüléseket szenvedett a jobb lábfején, eltört a medencecsontja és kificamodott a csípője, és a szövetek elhalása miatt térdtől lefelé amputálni kellett a lábát.

Tudta, hogy nem lesz könnyű visszatérni a repülés világába. Hosszas intézkedések árán maradhatott csak a légierő kötelékében, emellett pedig fizikailag is fel kellett épülnie. Hat héttel a baleset után kb. 20 kilóval kevesebbet nyomott, mint egészséges korában, úgyhogy helyre kellett állítania az elvesztett izomtömeget is, hogy egyáltalán protézissel járni tudjon.

Ryan McGuire főhadnagy

McGuire San Antonioban járt a rehabilitációs kezelésekre, itt hallott először történeteket olyan pilótákról, akik amputáció után visszamentek repülni, és ez erőt adott neki. Számára azonban a visszatérés a pilótafülkébe nem volt egyszerű, főleg, hogy még a képzést sem fejezte be, így nem számított teljes értékű pilótának, ezen felül olyanról még ő sem hallott, aki kadétként veszítette volna el a lábát, és így szerezte volna meg a pilótaszárnyakat.

„Tudtam, hogy lehetséges protézissel repülni. Azt is tudtam, hogy képes vagyok megcsinálni, viszont erről a parancsnokokat is meg kellett győznöm." Szerencsére azonban a főhadnagyot felettesei 100 százalékban támogatták, ha valamiben tudtak, azonnal segítettek. Folyton kapta tőlük a bíztatást: „meg tudjuk csinálni", „ha nem sikerül elsőre, akkor megy majd másodjára, vagy harmadjára".

Múlt augusztusban megkapta az egészségügyi alkalmasságát igazoló papírt, majd október 29-én visszaküldték a Laughlin légibázisra, ahol 3 nap múlva folytathatta a tanfolyamot.

Visszatérése egy másik kadétnak is erőt adott. Matt Pirrello egy ejtőernyős balesetben veszítette el jobb lábát, McGuire főhadnagyhoz hasonlóan ő sem adta fel soha a reményt, hogy valaha pilóta lehessen, ezek után pedig még inkább erősödött benne a tudat, hogy még valóra válthatja az álmát.