Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankara a NATO rendkívüli ülésének összehívását kérte a lelőtt gép miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 25. 8:40

Törökország a NATO rendkívüli tanácsülésének összehívását kérte, miután Szíria lelőtte egy harci gépét a nemzetközi légtérben – jelentette június 24-én, vasárnap a TRT török állami televízió.

„Az Észak-atlanti Tanács kedden ül össze Törökország kérésére" – közölte nem sokkal később egy NATO-szóvivő. „Törökország az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke alapján konzultációkat kért" – mondta Oana Lungescu.

E cikk értelmében „a felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint a felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti"".

A török államfő szerint Törökország az incidens nyomán minden szükséges intézkedést meg fog hozni.

„Nem lehet fátylat borítani egy ilyen ügyre, minden szükséges intézkedést meg fogunk hozni" – idézte Abdullah Gült az Anatolia állami hírügynökség.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter vasárnap azzal vádolta meg Szíriát, hogy gyakorlórepülést végrehajtó fegyvertelen gépét a nemzetközi légtérben, nem pedig a szíriaiban lőtte le. Semmilyen titkos művelet sem folyt Szíria ellen. A gép fegyvertelen volt, felségjelzése egyértelműen látható volt – mondta, és kétségbe vonta Damaszkusz azon állítását, miszerint a szíriai légvédelem nem tudta, hogy török gépről van szó.

A külügyminiszter közölte: a harci gép tévedésből lépett be a szíriai légtérbe, nem mutatott ellenséges szándékot Szíria ellen, s rövidesen távozott, miután a török légi irányítás figyelmeztette. Tizenöt perccel ezután lőtték le, amikor már nemzetközi légtérben repült.

„Következtetéseink szerint a gépünket nemzetközi légtérben lőtték le, Szíriától 13 tengeri mérföldnyire" – mondta a török külügyek irányítója a TRT közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Davutoglu hozzátette: a török radarkezelők felkérték a két pilótát, hagyják el a szíriai légteret, szíriai részről viszont egyetlen figyelmeztetést sem kaptak.

Davutoglu szombaton mintegy tíz ország – közöttük az Egyesült Államok és a többi állandó BT-tag (Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország) külügyminiszterével, valamint iráni és német kollégájával folytatott telefonbeszélgetést.

Ankara hivatalosan kéri a történtek megvitatását az ENSZ Biztonsági Tanácsában is. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár „mérsékletre" szólította fel a feleket, és sürgette, hogy a történteket diplomáciai csatornákon keresztül kezeljék.

A pénteki incidens még jobban megterheli Szíria és Törökország amúgy is feszült viszonyát. A NATO-tag Törökország a szíriai elnök rezsimjének legélesebb bírálói közé tartozik azóta, hogy Bassár el-Aszad hadserege hadjáratot folytat az ellenzéket támogató tömegek ellen. A véres harcok elől több ezer szíriai menekült át Törökországba.

A szíriai kormány vasárnap visszautasította azokat a sajtóbeszámolókat, amelyek szerint bocsánatot kért volna Ankarától az incidens miatt. Damaszkusz szerint a szíriai légteret megsértő török katonai repülőgép lelövése nem szándékos akció volt, és nem minősíthető a szomszédos Törökországgal szembeni ellenséges lépésnek.

Mindezt a szíriai külügyminisztérium szóvivője jelentette ki egy török televíziónak szombaton.

A szóvivő nyilatkozata szerint Szíria szuverén jogát gyakorolta egy légterét megsértő ismeretlen repülőgéppel szemben. A minisztérium képviselője azt állította: Damaszkusz nem tudta, hogy a szóban forgó gép török.

A török hatóságok ismerik a Szíria által lelőtt vadászgép roncsának koordinátáit, de még nem találták meg – közölte vasárnap délután a török külügyminisztérium szóvivője.

Selcuk Ünal elmondta: egyelőre nem tudják, hogy katapultáltak-e a vadászgép pilótái. Az utánuk indított kutatás elsőbbséget élvez – tette hozzá.

A török légierő F4-Phantom típusú vadászgépe péntek délben tűnt el a radarokról a Szíriával szomszédos törökországi Hatay tartománytól délnyugatra, 15 kilométerre Latakia szíriai kikötővárostól. Nem tudni, hogy milyen feladatot teljesített a repülőgép, amely szemtanúk szerint nagyon alacsonyan repült. Törökországot korábban megvádolták azzal, hogy légi felderítéssel segíti a Bassár el-Aszad elnök hatalmának megdöntéséért harcoló szíriai felkelőket.