Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Anyák a haza szolgálatában

Szöveg: Gál József tartalékos százados |  2022. május 1. 8:15

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, ám az egyes országokban más más napokon köszöntik az édesanyákat. Magyarországon minden év májusának első vasárnapján.

20220429-anyak napja (1)

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóaljánál jelenleg nyolc édesanya teljesít szolgálatot. Közülük többen jelentős missziós tapasztalattal is rendelkeznek, aminek következménye az otthontól, a családtól való hosszabb távolmaradás. Az áldozatvállalás, az elkötelezettség, az elszántság és határozottság pozitív tulajdonságai nemcsak a jó katona ismertetőjegyei, hanem az anyaság intézményének legfontosabb jellemzői is.

20220429-anyak napja (1)

Mennyire állítja önöket extra kihívások elé a katonaság és az anyaság összehangolása?

Dr. Késmárki-Szabó Olga tartalékos főhadnagy: Két gyermekem van. Számomra a legnagyobb kihívás a pontosság. Vagyis az időbeosztás, hogy mindenhova odaérjünk anélkül, hogy késés legyen belőle. A reggelek a legszorosabbak, hiszen Hódmezővásárhelyen élünk, ott jár óvodába a kisfiam. Miután őt biztonságban ott tudom hagyni az oviban, onnan hozom tovább a nagyobbik gyermekünket az iskolába Szegedre 7-re, és jövök dolgozni 7:30-ra. Majd szintén nagyon oda kell figyelnem, hogy nap végén időben odaérjek értük és haza induljunk.

Baranyai Erika Piros tartakélkos főhadnagy: Nekem ma már nem jelent különösebb kihívást az anyaság és a katonai szolgálat összehangolása, a gyermekeim felnőttek, már önállóak. Nagyobbik gyermekem, Lázár Antónia főtörzsőrmester, a Komárom-Esztergom megyei Rendőr-főkapitányságon teljesít szolgálatot. 

Sipos Zsuzsanna főtörzsőrmester:  Úgy gondolom, hogy teljesen összeegyeztethető. Mindig el tudtam vinni a gyermekem óvodába, iskolába, soha nem éreztem azt, hogy akadály lenne az életemben a honvédségi pályafutás.

Kővágó Szilvia tartalékos főtörzsőrmester: Nem érzem, hogy nehéz lenne összehangolni. A honvédség olyan munkahely, ahol segítőkészek a kollégák, ha a gyermeknevelésről van szó.

20220429-anyak napja (2)

Mit gondolnak, milyen a jó anya? Melyek a legfőbb tulajdonságai?

Baranyai Erika Piros tartalékos főhadnagy: Szerintem a jó anya türelmes, támogató személyiség, aki biztos pontként minden esetben a gyerekei mellett és rendelkezésére áll.

Dr. Késmárki-Szabó Olga tartalékos főhadnagy: Sokféleképpen lehet jó anya az ember… Türelmes, megértő, segítőkész, humoros és persze lehetőség szerint fáradhatatlan. Mégis a legfontosabb talán, hogy próbálja az ember a lehető legjobban megismerni a gyermekét,  gyermekeit és próbáljon minden helyzetet a lehető „legalkalmasabban, legodaillőbben” lereagálni. Igyekezzen mindig olyan dolgot tenni, olyan szavakat használni, úgy viselkedni a „gyerekes” élethelyzetekben, hogy a gyermeke azt érezze, hogy rá mindig számíthat, ő a mozgatórugó, ő a minden, még akkor is, ha egyébként tudjuk magunkról, hogy sokkal „jobban” is csinálhatnánk.

Sipos Zsuzsanna főtörzsőrmester:  Egy anya legyen minden esetben „anyatigris”. Bármilyen szituációban képesnek kell lennie a gyereke mellett kiállni és támogatni. Ugyanakkor legyen következetes és kompromisszumra képes, a legtöbb gyerekneveléssel kapcsolatos szituációban segíthet ezek megléte. Nekem mindig fontos volt, hogy a bennem lévő szeretetet képes legyek átadni a gyerekemnek, hogy mindig a legjobb utat tudjam megmutatni neki.

Kellerné Szili Tímea tartalékos főtörzsőrmester: Talán a következetesség, ami fontos az anyaságban. Tudnia kell a gyerkőcnek, hogy mikor meddig mehet el, és hogy ha ezt a határt átlépi, annak következményei vannak. De nagyon fontos a szeretet és a törődés is. Ha ez a három tulajdonság jó összhangban van, és arányosan oszlik meg, szerintem minden akadály leküzdhető.

Kővágó Szilvia tartalékos főtörzsőrmester: Én úgy gondolom a jó anya mindig szeretetteljes, megértő, segítőkész, és ha kell önfeláldozó, akárcsak a jó katona.

20220429-anyak napja (3)

Volt olyan, amit katonaként tanultak meg, de a hétköznapokban anyaként is hasznos tulajdonság?

Dr. Késmárki-Szabó Olga tartalékos főhadnagy:Nincsenek lehetetlen küldetések. Szigor, rend, fegyelem.

Sipos Zsuzsanna főtörzsőrmester: Talán azt, hogy minden ember más, mindenkivel máshogy kell beszélni, néha lehet „gyerekesnek” lenni, máskor csak a maximális komolyság a működőképes. A szituációk felismerése a gyereknevelésben is hasznos.

Szent-Imrey Dezideráta Boglárka tartalékos főtörzsőrmester: A rendszeresség, a fegyelem azok a tulajdonságok, amiket a Magyar Honvédségben tanultam meg és amelyekről azt gondolom, hogy a gyermeknevelésben is fontos szerepük van.

Kellerné Szili Tímea tartalékos főtörzsőrmester: Talán a rangsoroslás. Muszáj rangsort kidolgozni, hogy mikor, mit, és hogyan kell megoldani, hogy az a munkában és a gyereknevelésben is eredményre vezessen.