Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arabok és a fekete őslakosság egymás ellen Szudánban

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. szeptember 18. 8:07

Új polgárháború kezdődött a héten Afrikában, de nem az „arab tavasz” diktatúrák ellen lázadó országaiban, hanem Szudánban, ahol az északi kormányerők a déli törzsek ellen indulnak harcba. Köztük van az a nuba törzs is, amelyet Leni Riefensthal, Hitler egykori propaganda filmese tett világhírűvé egyik fotóalbumával. Dr. Isaszegi János nyugállományú mérnök vezérőrnagy, hadműveleti és biztonságpolitikai szakértő a következőkben a szudáni háborús helyzetet elemzi.

1595924733
Szeptember 12-én, hétfőn a szudáni parlament jóváhagyta az ország Kék-Nílus szövetségi állama ellen a fegyveres beavatkozást. Benne volt ez a levegőben? 

Sajnos igen. Szudánt, Afrika harmadik legnagyobb országát 26 szövetséges tagállam alkotja, és számos fegyveres konfliktus zajlott benne az elmúlt években, jóval az „arab tavasz" előtt. Körülbelül kétmilliós emberveszteség után, 2005-ben határozott arról az ország vezetése és az ENSZ, hogy Dél-Szudán önállóvá válásáról népszavazás döntsön. Az angol gyarmatosítók annak idején mesterségesen próbálták az északi arab,valamint a déli keresztény és törzsi vallású államokat egyesíteni. Tavaly csak a népszavazás előkészületéig jutottak el, de 2011 elején megtörtént a népszavazás, és július 9-től Dél-Szudán függetlenné vált. A mostani háborús helyzet abból fakadt, hogy e sikeres önállósodás nyomán még négy további tagállam jelezte elszakadási szándékát. Ezek: Darfúr, Abyei, Dél-Kordofán és a már említett Kék-Nílus. A szudáni kormányerők már szeptember 1-jén központi csapatokat vezényeltek Kék-Nílus tartományba, hogy az önállóságért szervezett tüntetéseket leverjék. Fegyveres összecsapások is kirobbantak. A légierő bombázta a felkelők állásait és a tartományelnöki palotát. Előtte leváltották ugyan a tartományi elnököt, de azért még le is bombázták az épületét.

1595924734
Ha már úgyis bombáztak ott, mennyivel súlyosbítja a helyzetet a fegyveres beavatkozásról szóló új parlamenti döntés?

Ez most már kizárja a békés megoldás lehetőségét, pedig az ENSZ felajánlotta, hogy közvetít. A szudáni parlament azonban az államfő ajánlására a béketárgyalások befejezéséről és a lázadók fegyveres leveréséről, a központi hadsereg bevetéséről döntött szeptember 12-én. Ezzel hivatalosan is kezdetét vette Afrikában a legújabb polgárháború. A felsorolt államoknak, akárcsak a már elszakadt Dél-Szudánnak a lakossága, zömében fekete afrikai, törzsi vallású és keresztény, még a gyarmati időkből, de kopt keresztények is vannak közöttük. Ők együttesen képezik az összlakosság 30 százalékát. Szembenállásuk az északi arab és arabizált, az összlakosság 70 százalékát jelentő muszlim népességgel hagyományosnak mondható: a múltban az északi arabok rabszolgának hurcolták el a feketéket, most háború dúl a felek között. Antropológiailag természetesen a muszlimok között is vannak feketék, akik az összlakosság 51 százalékát jelentik. Az ősafrikai populáció ezen belül rendkívül sok, körülbelül 500 különféle népcsoportból áll, amelyek az ország déli részén élnek.

1595924734
Mint a nuba törzs, amelyikről Leni Riefensthal, Hitler egykori filmese készítette a hetvenes években az önmagát rehabilitáló fotóalbumát, Nubák címmel!

Pontosabban azok, akik túlélték a törzsből az elmúlt évtizedek fegyveres harcait! A források szerint a fotós 2000-ben felkereste a nuba törzset, de csak néhány túlélőt talált az egykori modelljei közül. A héten hivatalosan is megkezdett polgárháborút tehát több évtizedes konfliktussorozat előzte meg. Az ENSZ korábban azzal próbált segíteni, hogy megfigyelőket küldött, a NATO pedig humanitárius segélycsomagok légi szállításában vett részt. Magyar szempontból megemlítendő, hogy Szudánban működik egy regisztrált, humanitárius feladatokat ellátó nem-kormányzati szervezet: a Magyar Iszlám Közösség. A héten hivatalosan kitört polgárháború akadályozni fogja a nemzetközi humanitárius tevékenységet Szudánban, s a Magyar Iszlám Közösség ott tevékenykedő tagjait is veszélyeztetheti.

Fotó: Archív (Alsó képünkön a Nubák című album egyik fotója.)