Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több órás vesztegzár egy amerikai légi bázison

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 18. 10:10

Több mint öt órára vesztegzár alá helyezték az amerikai hadsereg egyik légi támaszpontját szeptember 16-án, pénteken az Egyesült Államok délnyugati részén, miután egy utóbb tévesnek bizonyult riasztást kaptak egy állítólagos fegyveres behatolóról.

Az Arizona állambeli Tucsonban lévő Davis-Monthan támaszponton – a bázis saját közleménye szerint – pénteken (helyi idő szerint) 10 óra 30-tól 16 óráig minden be- és kilépést megtiltottak, miután olyan információt kaptak, hogy „egy fegyveres férfit láttak belépni az egyik épületbe".

Ezalatt „a kérdéses épületet emeletről emeletre, szobáról szobára átvizsgálták". A helyszínen végül „semmilyen fegyveres személyt nem találtak, és az épületet biztonságosnak nyilvánították" – tette hozzá a közlemény.

A helyi média beszámolói szerint a támaszpontra kiszálltak a rendőrség és az FBI bombakeresői, és egy elit kommandós alakulat is.

A riasztás miatt ugyancsak vesztegzár alá helyeztek egy közeli iskolát, a szülőket pedig felszólították, hogy ne menjenek a gyerekeikért – adta hírül a helyi KVOA televízió.

A Davis-Monthan támaszpont szóvivője a sajtónak nyilatkozva azzal védte intézkedésüket, hogy reális „fenyegetésként" értékelték a helyzetet.

A 2001. szeptember 11. terrortámadások tizedik évfordulója kapcsán az elmúlt hetekben szerte az Egyesült Államokban fokozták a biztonsági intézkedéseket, újabb merényletektől tartva.