Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arcvonalban az MRAP-ek

Szöveg: PRT-szóvivő |  2011. január 10. 8:16

A napokban megérkeztek Camp Pannóniába azok az aknavédelemmel ellátott MRAP MaxxPro-típusú páncélozott szállítójárművek, amelyeket az amerikai haderő ajánlott fel hadszíntéri használatra az afganisztáni hadműveletekben résztvevő Magyar Honvédségnek.

Ezek a mintegy 9000 köbcentiméteres, összkerékmeghajtású járművek a magyar kontingens legkorszerűbb eszközei, a műveleti feladatok végrehajtásában már használt Cougar-típusokkal együtt. Amint megérkeztek az eszközök, rögtön elkezdődött a felhasználói állomány átképzése, a fegyverzeti, a híradó és egyéb technikai rendszerek beüzemelése. Ez a szakemberek szorgos munkája révén folyamatosan történik.

A szokottnál is nagyobb páncélozott járművek vezetése és kezelése nem okoz különösebb gondot a jövőben, hiszen a vezetők egy része már korábban részt vett az amerikaiak által megtartott felkészítő foglalkozásokon és további szakmai képzések is lesznek. Az új technikai eszközök a kezelőszemélyzet többi tagjának, valamint a kiszolgáló állománynak még új kihívásokat tartogatnak, mert többen nem találkoztak korábban ezzel a technikával.

Az átképzésben a magyarok segítségére van a Khilagay bázisra települt, és a magyarok patronálására kijelölt amerikai szakállomány.

Az MRAP fokozott páncélvédettsége, ballisztikai üvegei és az IED-támadások ellen speciálisan kialakított felépítménye lehetővé teszi a magyar PRT részére, hogy feladatainak egy jelentős részét sokkal nagyobb biztonságban hajtsa végre.

 

Fotó: A szerző felvételei