Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael újabb gázai offenzívával fenyeget

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 10. 9:21

Amennyiben folytatódnak a Gázai-övezetből indított rakétatámadások Izrael ellen, akkor nem zárható ki egy újabb offenzíva – idézte vasárnap Szilvan Salom izraeli helyettes kormányfőt a szóvivője. „Szükség esetén Izrael kemény választ ad. Véleményem szerint minden opció nyitva áll” – közölte Salom.

Izrael két esztendeje háromhetes offenzívát indított a Gázai-övezet ellen, hogy megakadályozza a területét ért gyakori rakétamerényleteket. A harcokban mintegy 1300 palesztin és 13 izraeli halt meg.

Salom Likud-beli párttársa, Juli Edelstein tájékoztatási és a diaszpóra ügyi miniszter ehhez hozzáfűzte: „elég nyilvánvaló, hogy délen a helyzet tűrhetetlen".

Ugyanakkor az övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet vasárnap bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a gázai radikális csoportokkal, és igyekszik rávenni őket, hogy szüntessék be a rakétatámadásokat.

„A Hamász igyekszik úrrá lenni a helyzeten és felszólítja a csoportokat, hogy tartsák magukat a nemzeti megállapodáshoz" – mondta a szervezet egyik vezetője, Ajman Taha. Arra a megállapodásra utalt, amelyet két éve a Hamász kötött a felkelő csoportokkal, hogy szüntessék be a rakéta- és aknatámadásokat.

Címkékrakéta