Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arzenál a szántóföldön

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 16. 11:59

A tizedik héten, azaz március 8–14-e között 34 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül kilenc esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 122 bejelentést kaptak.

Március 8-án a Heves megyei Ecséden, a település külterületén, a főúttól mindössze négy méterre világháborús robbanószerkezeteket találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr a megjelölt helyen összesen két darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszaknavető gránátot talált, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

Március 10-én a Győr-Moson-Sopron megyei Szárföldön akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, a kavicsbányában ugyanis egy 149 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátot fordított ki a munkagép a földből. A veszélyes szerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Március 11-én a Vas megyei Körmendről jelentették, hogy a Somogyi és a Béke utak közelében található vasúti átjáróban, a vasúti pálya elektromos hálózatának karbantartása közben több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. A megadott címre a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr indult ki, akik a helyszínen egy 81 milliméteres, magyar gyártmányú repeszgránátot, egy 37 milliméteres, cseh gyártmányú páncéltörő lőszert és 10 darab, nyolc milliméteres, magyar karabélyhüvelyt találtak. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Ugyancsak ezen a napon a Zala megyei Gyenesdiáson is akadt dolguk a tűzszerészeknek, ugyanis az Iskola utca végén található nyitott építési telken, csatornázási munkálatok közben egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Igazi arzenálra bukkant március 13-án a Fejér megyei Baboshegyen, a Bicske és Mány közötti út mellett a riasztott tűzszerész járőr. A bejelentés szerint a szántóföldön több, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet fedeztek fel. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a helyszín műszeres átkutatása során több tucat, különböző űrméretű és gyártmányú aknavetőgránátot, valamint kézigránátot talált. A veszélyes szerkezetek egy részét a tűzszerészek a helyszínen megsemmisítették, a biztonságosan szállítható gránátokat pedig a központi gyűjtőbe vitték.

Március 13-án a Veszprém megyei Várpalotára is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A régi Tési út mellett ugyanis egy világháborús robbanószerkezetre bukkantak az arra járók. A Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr megállapította, hogy egy német gyártmányú, 150 milliméteres betonromboló gránát került elő. Szerencsére szállítható állapotban volt, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe vitték.