Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átadták az első francia NFH tengerészeti helikoptert

Szöveg: JETfly |  2010. május 3. 12:19

A francia Direction Générale pour I´ Armement (DGA) védelmi beszerzési ügynökség átvehette az első NH-90NFH (NATO Frigate Helicopter) típusú tengerészeti helikopterét, melyből összesen 27 példányt szállít le az európai NH Industries vállalat.

Információk szerint az első helikopter rövid időn belül a haditengerészet állományába kerül, mely várhatóan már 2011-től hadrendbe állhat.

Eddig a franciák összesen 68 darab NH-90 típusú forgószárnyast rendeltek. Ebből 27 NFH tengerészeti verzió a haditengerészethez, 27 teherszállító és 14 felfegyverzett változat pedig a légierőhöz kerül. Az utolsó megrendelt helikopter leszállítását a gyártó 2021-re vállalta.

Az NH-90NFH verzióból összesen eddig 111 példányt rendeltek. A megrendelő országok között van többek között Dánia, Franciaország, Olaszország, Norvégia, Hollandia, Ausztrália és nem utolsó sorban Belgium. A helikopter fő fegyverzetét különböző torpedók és hajók elleni rakéták alkotják. A hírhez kapcsolódik, hogy Hollandia is megkapta az első NH-90NFH típusú helikopterét, melyet 2010. április 21-én adtak át. Hollandia összesen 20 darab ilyen helikoptert rendelt.