Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átalakítás előtt a boszniai művelet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 30. 7:22

Az Európai Unió ALTHEA elnevezésű bosznia-hercegovinai művelete már “csaknem teljesítette” a számára megszabott katonai feladatokat, a hogyan továbbról politikai szinten kell döntést hozni – mondta Henri Bentégeat francia tábornok, az EU Katonai Bizottságának elnöke.

A tábornok elismerte, hogy Bosznia-Hercegovinában jelenleg kedvezőtlen a politikai helyzet. Mindazonáltal elképzelhetőnek mondta, hogy a politikai szintű döntést követően – ami az uniós védelmi miniszterek november 10-ei brüsszeli tanácskozásán is megszülethet – jelentős mértékben átalakítsák az ALTHEA műveletet.

Az uniós országok vezérkari főnökeinek tanácskozásán John McColl brit vezérezredes, az ALTHEA művelet parancsnoka elmondta: a biztonsági helyzet alakulása lehetővé teszi azt, hogy a jövőben egy kis létszámú, alapvetően a helyi katonai erők kiépítését támogató, kiképző parancsnokság folytatná az ALTHEA műveletet Bosznia-Hercegovinában.

Havril András vezérezredes, magyar vezérkari főnök – miként arról magyar katonai források tájékoztatták az MTI-t – hozzászólásában elmondta: Magyarország támogatja a művelet továbbfejlesztését, “ugyanakkor ezt a térség tágabb biztonságpolitikai összefüggéseivel összhangban kell megterveznünk". Elmondta továbbá, hogy a magyar katonák mindaddig részt vesznek a műveletben, amíg az az EU számára szükséges.

Az ALTHEA műveletet, amely a NATO utódműveletének tekinthető, az Európai Unió – a NATO-val fennálló “Berlin Plusz" egyezménye alapján – NATO-eszközök és képességek bevonásával folytatja. Tavaly már jelentős helyszíni csapatcsökkentésre nyílt mód. Jelenleg az ALTHEA művelet keretében Magyarország egy spanyol vezetésű zászlóaljban működtet egy lövészszázad erejű köteléket, emellett törzstisztekkel van jelen a szarajevói EUFOR parancsnokságon.

Szerdai tanácskozásukon a vezérkari főnökök áttekintették a helikopterkapacitás fejlesztését célzó kezdeményezést, valamint a közös európai stratégiai légi szállítási flotta kialakításának időszerű kérdéseit.

Az EU Katonai Bizottsága napirend előtt informális megbeszélést folytatott Szergej Kiricsenko vezérezredessel, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökével, aki – mint azt sajtótájékoztatóján Bentégeat tábornok közölte – tájékoztatást adott arról, hogy Ukrajna milyen képességekkel tudna részt venni az unió katonai tevékenységében.