Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még mindig Mladic a fő gond

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. október 30. 7:18

A háborús bűnökért körözött Ratko Mladic tábornok okozza a legnagyobb gondot a belgrádi kormánynak – jelentette ki Rasim Ljajic, a hágai Nemzetközi Törvényszékkel folytatott együttműködésért felelős országos tanács elnöke.

A Vecernje Novosti című újságnak nyilatkozó politikus szerint mára egész Szerbia a volt boszniai szerb hadsereg-főparancsnok túszává vált. Ha nem sikerül rövid időn belül átadni Hágának Mladicot, akkor leáll az ország EU-hoz közeledése, s az belpolitikai problémákat okoz. Komoly kudarca lesz a kormánynak, amit az ellenzék politikai fenyegetésre használhat fel.

Rasim Ljajic szerint nem lehet arra számítani, hogy Hollandia elnézőbbé válik Belgráddal szemben, s beleegyezik Szerbia EU-integrációjának folytatásába akkor is, ha nem szolgáltatják ki Mladicot. A hollandok belpolitikai helyzetük miatt, és azért is hajthatatlanok, mert rossz a lelkiismeretük a boszniai Srebrenicában a délszláv háború idején történt vérengzés miatt – utalt vissza a szerb politikus arra, hogy a Mladic parancsnoksága alatt álló szerb katonák a holland békefenntartók tétlenségét kihasználva gyilkoltak le mintegy 8 ezer muzulmán férfit és fiút.

Ljajic technikai kérdésnek nevezte Ratko Mladic és Goran Hadzic – a horvátországi szerbek egyik politikai vezetője – elfogását, kijelentve: ma már Hágában sem kérdőjelezi meg senki, hogy a belgrádi kormány őszintén együtt akar működni a Nemzetközi Törvényszékkel.

Hozzátette azonban, hogy Mladic nagyon ügyesen rejtőzik. Önkéntes feladásának az elméleti lehetősége mindenesetre fennáll, s az országnak és neki is a legjobb lenne, ha azt választaná.

Arra a kérdésre, hogy Mladic esetleges elfogása után számít-e olyan erőszakos megmozdulásokra, amilyenek Radovan Karadzic letartóztatását követték, Rasim Ljajic határozott nemmel válaszolt. Felméréseket idézett, amelyek azt mutatják, hogy erőteljes változás van a szerb közhangulatban. A tábornok kiszolgáltatását helyeslők aránya 4 százalékkal 38 százalékra nőtt, s már csak 44 százalék utasítja el, hogy kiadják Hágának.