Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Atomfegyvermentes Közel-Keletet akarnak a nagyhatalmak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 6. 9:22

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja egyhangúlag támogatja, hogy a Közel-Kelet atomfegyvermentes övezet legyen. A szerdán New Yorkban elfogadott közös nyilatkozat értelmében a térség feltételezett atomhatalmának, Izraelnek fel kellene számolnia ilyen fegyvereit.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína – a vétójoggal rendelkező nagyhatalmak – kinyilvánították: elkötelezettek az atomsorompó szerződéshez (NPT) kapcsolódó 1995-ös közel-keleti határozat teljes végrehajtása mellett, és támogatnak minden ezt célzó erőfeszítést.

Az 1970-ben hatályba lépett NPT részes államai az 1995-ös felülvizsgálati konferencián fogadták el a közel-keleti határozatot, amely a térség atomfegyvermentessé válását irányozta elő.

Izrael soha nem erősítette meg, és nem is cáfolta, hogy rendelkezne atomfegyverekkel.

Az 1995-ös konferencia idején a térségből Izraelen kívül még Omán, az Egyesült Arab Emírségek és Dzsibuti nem csatlakozott az NPT-hez, ez a három arab ország azóta viszont már részes állam lett.

Az öt nagyhatalom – a közös nyilatkozat szerint – kész megvizsgálni minden olyan javaslatot az NPT jelenlegi felülvizsgálati konferenciáján, amely arra vonatkozik, hogy milyen konkrét lépéseket lehetne tenni a Közel-Kelet atomfegyvermentessé tétele érdekében.

Az el nem kötelezett fejlődő országos tekintélyes, 118 tagú tömbjében elnöklő Egyiptom olyan javaslatot köröztetett az NPT 189 részes állama között, hogy jövőre rendezzenek konferenciát a közel-keleti atomfegyverek felszámolásáról. A kezdeményezés szerint a tanácskozáson a térség minden állama részt venne. Az öt állandó BT-tag egyeztetést kezdett Egyiptommal egy kompromisszumos javaslat szövegéről.

Bár az Egyesült Államok, Izrael legerősebb szövetségese, elvben támogatja a szerdai állásfoglalást, Hillary Clinton külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott: még nem érett meg az idő arra, hogy a Közel-Keleten atomfegyvermentes övezet hozzanak létre.

A szerdai közös nyilatkozat, konkrét országok említése nélkül sürgette az atomsorompón kívüli államokat, hogy csatlakozzanak az NPT-hez. A valószínűsíthetően jelentős atomerzenállal rendelkező Izrael, akárcsak a deklaráltan atomhatalom India és Pakisztán nem részese az atomfegyverek terjedésének megakadályozásáról szóló egyezménynek.

Az atomkészletét firtató egyiptomi kérdéseket Izrael azzal az érvvel igyekezett elhárítani a New York-i ENSZ-konferencián, hogy Kairónak inkább a térségre nézve legnagyobb fenyegetést jelentő, atomfegyver előállítására törekvő Iránnal kellene foglalkoznia. Egyiptom erre úgy reagált, hogy Izrael és Irán is nukleáris fenyegetést jelent, mindkét ország ügyében cselekedni kell.